Wij zijn allen kannibalen

Gisteren vond het Derde Nationale Gastronomiesymposium plaats. Het thema was eetculturen. Dat eten en cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, bleek wel uit het verhaal van Lucas Reijnders die betoogde dat het enige aangeborene met betrekking tot eten onze voorkeur voor zoet is. De rest is aangeleerd, cultuur dus. Hij wees het publiek ook nog even fijntjes op de raadgevingen die de Romeinse arts Galenus (131-201/216) op voedingsgebied had gegeven: veel verschillende groentes eten en als je toch vlees wilt, kies dan voor vis en mager vlees. Over moderne trends gesproken. Trends stonden trouwens centraal in het ochtend deel. Ik kon me helemaal vinden in het pleidooi van Jean Beddington om in te gaan tegen de trend om sausen te reduceren tot druppeltjes, streepjes, opgeklopte op smaak gebrachte lucht e.d. Sausen horen een verbindend smaakelement in een gerecht te zijn en dus duidelijk aanwezig.
Het middagdeel eindigde enigszins macaber. Cultureel antropoloog Verrips vertelde over het verschijnsel
kannibalisme en met name hoe dat zichtbaar is in onze westerse samenleving. Taaluitingen als ‘je bent om op te vreten, hans worst, lange vingers, Arnhemse meisjes’ en diverse sprookjes hebben elementen van kannibalisme in zich. Dat geldt ook voor de ‘verspijzing’ van het lichaam. Chocolade handen, marsepeinen lichaamsdelen en de grafische weergave van, met name, vrouwelijke lichaamsdelen als eetbare voorwerpen zijn manieren om het taboe op kannibalisme te bezweren.
De laatste spreker gaf een culturele duiding van het begrip laatste maal of galgemaal. In vroeger tijden werd dit maal door de veroordeelde genoten samen met rechters, beulen en andere genodigden. Kom daar eens om tegenwoordig! De dieper liggende betekenis van het galgemaal is dat het een offermaal is dat moet zorgen voor kwijtschelding van schuld door de veroordeelde aan degene die het leven neemt. Hoe zou je in dat licht de door scholen verstrekte maaltijden moeten zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.