West meets East – dag 7

Laatste dag Turkije. Deze is niet anders dan alle andere laatste dagen die ik met internationale projecten heb meegemaakt. Vooral veel wachten en tijd doden. Nou was dat laatste vanochtend geen straf. Aan de haven, onder de palmbomen met uitzicht op besneeuwde toppen. En het toeristenseizoen komt langzaam op gang, dus ook wat reuring hier en daar. In de haven liggen boten die er uitzien als zeilschepen, maar gemotoriseerd de zee opgaan. Sommige uitbundig gedecoreerd om de aandacht te trekken.

image

Ook tijd natuurlijk om terug te kijken op een geweldige week. Niet inhoudelijk terugkijken, maar welke indruk het land op me gemaakt heeft. Door deze week Antalya heb ik natuurlijk geen beeld van het echte Turkije, daar is het land te groot voor en kent het te veel verschillende culturen. Wat het gemeenschappelijk heeft is het centralistische denken en regeren, misschien wel nodig om de boel bij elkaar te houden. Een ander gemeenschappelijk ding is de godsdienst. Nu had ik niet het idee dat ik in een Islamitisch land was. het enige wat daar aan deed denken was de oproep tot gebed en hier en daar een moskee, die echter veel minder opvallend en dwingend aanwezig zijn dan kerken. En in Nederland zie ik dagelijks meer vrouwen met een hoofddoek om dan ik daar in een hele week gezien heb. En het is slechts sporadisch dat alcohol niet of slecht verkrijgbaar is. Overal wi-fi, moet je wel op inloggen, prima voorzieningen en een stad die veel aandacht heeft voor aankleding: bloemenperken, waterpartijen met verlichting en veel beelden verspreid door de stad. En het trammetje had iets nostalgisch

De rit naar het vliegveld ging per taxi. En ook die week niet af van zovele ritten daarvoor. Snelweg, industrieterrein, woonblok, snelweg, industrieterrein, tuincentrum, woonblok, enz. Zelfs de woonblokken zijn niet afwijkend.

image

Gelukkig hadden beide vluchten geen vertraging, alleen de overgang van de 23 graden in Antalya naar de 6 graden van Istanbul was verrassend. En de vlucht naar huis was zelfs sneller dan gepland. Wat wilden we nog meer? O ja, die ene weer in de armen sluiten.

Een reactie

  1. Welkom thuis ondertussen. Was mooi leesvoer zo op een zonnige zondagochtend. Ben benieuwd naar mogelijkheden voor studenten. Veel succes met Leonardo project :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.