West meets East – dag 4

Met de tram naar de eerste afspraak, een trip langs de kustlijn. We worden verwelkomd op een school die voor de toeristenbranche opleidt. Het lijkt of de school hetzelfde doet als wij. Op basis van onze presentaties vergelijken we de beroepsopleidingen van Nederland en Turkije. In de aanloop naar de lunch lopen we de school door, waar veel activiteit plaatsvindt. Wat opvalt is dat de actieve taalbeheersing van de leerlingen (het spreken) behoorlijk tegenvalt. De lunch is niet de gevreesde 4- of 5-gangenmaaltijd maar bestaat uit een keuze van diverse soorten pide. Een gerecht dat we in Nederland Turkse pizza noemen. De serveervorm is apart maar handig.

image

Na de lunch worden we verrast door een Brabantse begroeting. Ik maak de grote fout door te veronderstellen dat het gaat om Limburgs, maar wordt direct gecorrigeerd door onze begeleidster Angelique die uit Limburg afkomstig is. Het is Ahmet, geboren en getogen in de regio Eindhoven, die met zijn ouders, na de pensionering van zijn vader in 2007, verhuisd is naar Antalya. Het is een heerlijk jong, een echte mbo-er. Hij mist het praten in het Nederlands. Hij wil vertaler worden en anders iets in de toeristenindustrie.
Aan het eind van de middag nog een afspraak in een grroot hotel in het midden van de stad. Type zaken- en conferentiehotel. We worden door de f&b-manager persoonlijk rondgeleid, Het is het zoveelste teken van de gastvrijheid die we laatste dagen hebben ervaren. En wat ook weer opvalt is de trots waarmee ze spreken over het bedrijf waar ze werken.
‘s Avonds komen we terecht in een restaurant dat de sfeer van een bruin cafe ademt. Prima eten en, zoals heel veel restaurants in de stad, live music.  Daarmee eindigt de avond ook: een van de collega’s van Angelique zingt in haar vrije tijd en treedt deze avond op samen met haar vaste begeleider op gitaar. Ondanks de wat mindere ambiance is het een spetterend optreden; vooral het ingespeeld zijn op elkaar valt op.
De foto is genomen in het restaurant waar we gegeten hebben en in het midden is de kachel te zien: een omgebouwd oliedrum.
image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.