Welkom in de polder 2

Zoals gebruikelijk in internationale projecten, begint de bijeenkomst met een kleiner gezelschap dan gisteren, gevolg van het snoepreisjes effect.
Op de agenda staat het interim rapport dat ingeleverd moet worden. Op het digibord rapportverschijnt het format/document van het rapport. En dan gebeurt het onwaarschijnlijke: een staaltje 21ste eeuwse co-creatie ontvouwt zich voor mijn oog. Met 27 personen gaan we de antwoorden op de vragen formuleren. En één van de deelnemers typt de antwoorden nadat de projectleider deze geformuleerd heeft. Na een half uur zijn we klaar.

Dan komt er eindelijk een inhoudelijk onderwerp aan de orde. De inhoud van een van de hoofdstukken zou gaan over voedsel in weeshuizen, schoolkantines, e.d. Dit onderwerp blijkt niet voor alle landen haalbaar door de grote culturele verschillen. Er wordt uitgebreid gesproken om het hoofdstuk te wijden aan traditionele gerechten in een moderne of gezonde versie. Terecht wordt de opmerking gemaakt dat de traditionele gerechten in het algemeen al gezond zijn wat samenstelling betreft. Uiteindelijk wordt besloten om de partners de keuze te laten of ze een traditioneel gerecht in een moderne presentatie of een fastfoodproduct in een gezondere variant op willen nemen. Na nog wat praktische zaken, o.a. wat er de volgende meeting aan de orde gaat komen, wordt het officiële gedeelte afgesloten en gaat het culturele deel van start. Omdat ik daar niet aan deelgenomen heb, dus ook geen impressie.
In de lunchpauze werden wij nog verblijd met een fraai staaltje kunstnijverheid. Een van de deelnemende scholen is een meisjesschool in Elazig, heel ver in het oostelijke binnenland van Turkije. Voor de gastheren hadden de docenten een door de leerlingen geborduurde handdoek meegenomen. En je kunt er van vinden wat je wilt, onze Turkse gasten toonden veel fijner aan te voelen wat gastgerichtheid betekent dan mijn eigen organisatie.

handdoek

Terugkijkend realiseer ik me eens te meer de betekenis van de Europese gedachte: meedoen is belangrijker dan het resultaat. En in dit geval is dat ook zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.