Weblog als portfolio

Collega H. en ik zijn drie jaar geleden gestart met het inzetten van het digitaal portfolio in de opleidingen die we verzorgen. Dat is met wisselend succes gebeurd. Een van de factoren die bij diverse cursisten portfolio lethargie in de hand werkte, was het feit dat het niet echt verplicht was. De opleidingen vallen namelijk, jammer genoeg, door allerlei redenen nog onder het eindtermen regime. Gelukkig waren er ook genoeg cursisten die het belang inzagen van het bijhouden van je eigen leerervaringen. Het komend jaar gaan we het wat anders aanpakken. Blackboard, onze elo, heeft de mogelijkheid om weblogs in de cursus te plaatsen. Iedere cursist krijgt nu z’n eigen weblog, waar hij in ieder geval een aantal verplichte onderdelen in moet zetten zoals reflectieverslagen van praktijkopdrachten en praktische toetsen. De laatste, inclusief foto’s van de gemaakte producten, dienen als uitgangspunt voor een gesprek over de desbetreffende toets.
We denken dat deze manier van werken wat voordelen heeft.

·         Het weblog zit in de cursus, de cursist hoeft dus niet aparte handelingen te verrichten om naar z’n portfolio te gaan.

·         Het plaatsen van foto’s, links, documenten etc. is wat minder gecompliceerd.

·         Voor ons docenten is het duidelijk waar de laatste bijdrage staat.

Er kleven natuurlijk ook nadelen aan. Zo kun je de posts wel exporteren, maar zonder afbeeldingen enz. Ook is een weblog lang niet zo overzichtelijk in te richten als een digitaal portfolio, zeker als het veel items gaat bevatten.
We rekenen in ieder geval op nog meer enthousiasme en dynamiek.
De afbeelding is van een voorbeeld weblog dat ik ingericht heb voor de introductieles.

Een reactie

 1. Beste Paul Laaper,
  Bij deze wil ik u vragen om onze strijd tegen de klimaatverandering te steunen.
  Ons klimaatprobleem mag niet nog verder uit de hand lopen. De uitstoot van broeikasgassen moet snel en op termijn ook fors omlaag. Politieke wil en afspraken op basis van vrijwilligheid zijn daarbij broodnodig maar niet genoeg. Voor zo´n zware opgave is een stevige wet onmisbaar. Daarom voert een brede coalitie van maatschappelijke organisaties campagne voor de invoering van een klimaatwet.
  Inmiddels hebben al meer dan 73 duizend mensen hun handtekening gezet voor de invoering van een krachtige klimaatwet. Om nog meer mensen te kunnen bereiken wil ik u vragen om ook onze plug-in op uw blog te installeren. Daarmee geven jullie bezoekers de mogelijkheid om direct hun handtekening te zetten.
  Hoe werkt het?
  Meld u aan via het aanmeldformulier op http://www.klimaatwet.nu/blogbattle. U ontvangt direct per mail een code voor een plug-in. Zet deze op het blog en schrijf een post over deze actie.
  Om het voor blogbeheerders extra aantrekkelijk te maken om hieraan mee te werken hebben we een wedstrijd element toegevoegd. De drie blogbeheerders die de meeste handtekeningen hebben verzameld vallen in de prijzen. De hoofdprijs is een Blue Sun backpack, een prachtige rugzak met zonnepaneel (twv €350). Op de site wordt voortdurend bijgehouden wat de tussenstand is van deze zogenaamde blogbattle.
  De plug-in kan ook geïnstalleerd worden op Hyves-sites en websites. Ook beheerders van dit soort sites doen mee aan de blogbattle.

  Het lijkt me fantastisch als ook jullie de klimaatwet op deze manier steunen. Meer over de campagne lees je op http://www.klimaatwet.nu.
  Hartelijke groet,
  Koen Laros
  Milieudefensie/JMA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.