Van polder naar puszta dag 4

Vanochtend vroeg op voor de treinreis naar Budapest. Iedereen was op tijd, want was gewaarschuwd dat de trein stipt op tijd zou vertrekken. Wat ook gebeurde.

zwack
Proeverij Unicium en Palinka

In Budapest eerst de koffers gestald en daarna naar de firma Zwack.
Zwack is bekend om zijn bittere kruidendrank, Unicum, vergelijkbaar met Underberg. De drank is tegen het eind van de 18e eeuw uitgevonden en vanaf 1840 commercieel bereid in een distilleerderij in het stadsdeel Pest. Budapest is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en ook de fabriek van Zwack werd niet gespaard. Eind jaren 40 werd het bedrijf genationaliseerd en ‘vluchtte’ de familie het land uit. Na de val van de Muur keerde de familie terug en kocht het bedrijf weer terug van de staat. Waarna weer volgens het originele recept geproduceerd kon worden. Duidelijk een bedrijf dat verknoopt is met de Hongaarse eet- en drinkcultuur. In de geschiedenis van het bedrijf weerspiegelt zich voor een deel de geschiedenis van het land. Een proeverij van drie producten beeindigde de introductie op de firma Zwack. Het formele gedeelte van de mini-conferentie was hiermee ten einde, alleen had dat wel het karakter van de spreekwoordelijke nachtkaars. De gastheer sloot keurig af, de projectleider van het gehele project was echter in geen velden of wegen te bekennen. Ook hier bleek weer het totale gebrek aan regie.

auto
Crowdfunding in de Burchtwijk

 

‘s Middags een tour door de historische Burchtwijk aan de andere kant van de rivier in Buda. Het deed mij sterk denken aan de Praagse burcht, ook hoog boven de rivier en bestaande uit grote gebouwen. En als ik dan toch de vergelijking tussen Praag en Budapest moet maken, denk ik dat de laatste net even iets meer klasse heeft. En voor de duidelijkheid: het gaat hier over het centrale deel van de steden.

 

soep
Voorgerecht in prachtig servies

Voor het diner lieten wij ons adviseren door de receptioniste van het hotel. Zij adviseerde ons een restaurant dat traditionele Hongaarse gerechten serveert. Het risico dat je bij dit soort adviezen loopt, is dat de kwaliteitsstandaard van de adviseur niet overeenkomt met die van jou. Vandaag was dat een soort perfect match. Een inrichting die we in Nederland ouderwets zouden noemen, maar die velen nog steeds kunnen waarderen. Een bediening die nog van de klassieke school is. Daar bedoel ik geen onderdanigheid mee, maar iemand die snapt dat er gasten zijn die graag iets willen en dat binnen de mogelijkheden van het bedrijf realiseert. Op de kaart alleen maar gerechten die verbonden zijn aan de gastronomische traditie van het land. Het bedrijf staat bekend om zijn gerechten met eend, dus dat hebben we ook besteld. Crispy eend blijkt crispy eend te zijn, de beloofde groente en gebruikte bereiding kloppen en het geheel smaakt prima. Kom daar in Nederland tegenwoordig maar eens om.  Uit de begeleidende wijnen blijkt dat Hongaarse wijnen prima kunnen wedijveren met de Franse, Spaanse, etc., wijnen. Terug in ons design-hotel kon ik op mijn gemak aan dit verslag werken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.