Van polder naar puszta dag 3

keuken
Keuken 150 jaar geleden

De tweede dag van deze mini-conferentie stond voor een belangrijk deel in het teken van het culturele aspect. Het culturele is in dit geval zeker geen programmavulling, maar een essentieel onderdeel van het hele project. Beeld krijgen van de cultuur rond eten en drinken in het betreffende land. We begonnen met een projectvergadering die niet veel anders verliep dan die van gisteren. Veel door elkaar gepraat, niemand die nog wist waar over gediscussieerd werd en geen duidelijke besluiten. De vertegenwoordiger die een goed stuk geschreven had over de invloed die bereidingstechnieken hebben op de voedingswaarde van ingrediënten gaat redelijk wanhopig terug naar huis. Een rondleiding door enkele praktica vormde het sluitstuk van het bezoek aan de Universiteit van Szeged, faculteit techniek.

Na de lunch een plaatselijk volkenkundig museum bezocht, dat gaf een beeld van het dagelijks leven van zo’ n 150 jaar geleden. Na een uurtje sightseeing was het tijd voor het volgende museum, het salami en paprika museum. Vanaf 1870 ontstond er rond Szeged een industrie rond het maken van salami. Een slimme ondernemer was in Italië in aanraking gekomen met salami en zag de mogelijkheden voor hetzelfde product in zijn eigen regio. Een bloeiende industrie was het gevolg. En fraaie foto’s uit het verleden.

salami
Salami museum

Het paprikadeel toonde de geschiedenis van de teelt van paprika’s in de streek rond Szeged, maar week niet af van de gebruikelijke geschiedenissen van gewassen. Wat ik niet wist was dat de plant pas in de 18e eeuw een rol van betekenis ging spelen in Hongarije.

 

lagrande bouffe
La grande bouffe

De dag sloten we af in het restaurant dat aan het museum gelieerd is. Maar soms kan eten je teveel worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.