Van polder naar puszta dag 2

De eerste dag van de projectbiijeenkomsten. groepEven schrikken als bij binnenkomst er niet de verwachte ong 20 mensen zitten, maar het dubbele aantal. later blijkt dat de Poolse delegatie en de Hongaarse gastheren studenten van hun opleiding meegenomen/uitgenodigd hebben om internationale ervaring op te doen. Een idee om zeker ook bij ons te gebruiken. Dit soort bijeenkomsten zijn te vaak alleen voor ingewijden, terwijl de doelstelling juist is zoveel mogelijk kennis te delen. En daar hoort de doelgroep uiteraard bij. Verder werd mijn voorgevoel van gisteren helaas realiteit: het werd een zeslandselanddag. Ongestructureerd, chaotisch, teksten van papier oplezen (zaal met 40 man) en niet projecteren op beschikbare scherm, deelnemers die geen woord Engels spreken en simultaan vertaling krijgen (omgevingslawaai), logo waar besluit over moet vallen wordt op a4 vertoond i.p.v. geprojecteerd.Enfin, weinig effectief.

kaas

 

Lunch in een klein restaurant waar we traditionele Hongaarse gerechten kregen: kippensoep en pasta met cottage cheese. De soep viel op door het gebruik van citroenschijfjes. Van mijn Roemeense tafelgenoot begreep ik dat de smaakcomponent zuur vaker voorkomt bij soepen in Oost-Europa. Het pastagerecht was wat flets van smaak, maar van cottage cheese kun je ook niet veel meer verwachten.

 

Het middagprogramma verliep ook weer rommelig, geen duidelijk programma en regie. In de bespreking ging het om wat praktische zaken. Ik realiseerde me wel dat er een groot cultuurverschil bestaat tussen de diverse deelnemers. Daar waar er zijn die effectief en efficient willen vergaderen, zijn er ook die conform de Olympische gedachte aanwezig zijn, en in volle ernst. En je ziet dat men niet beter weet.  Soit. Een busreis verder kwamen we op een wijndomein waar we een proeverij met aansluitende maaltijd hadden. Vijf verschillende wijnen met echt verschillende smaken, 3 wit, 1 rose en 1 rood. Twee van de witte hadden aparte smaken, waarschijnlijk door de gebruikte druivensoort, smaken die niet uitnodigden tot doordrinken. Ook de rose en rode konden mij niet bekoren, waarschijnlijk omdat ze  nog erg jong waren. De maaltijd bestond uit de traditionele goulashsoep met gebak gelijkend op appelstrudel als sluitstuk. De gerechten van vandaag pasten prima in het thema van het project: traditioneel voedsel. En daarmee realiseer ik mij dat de trots waarmee men hier over de eigen traditionele keuken praat en die presenteert, in ons land zo goed als ontbreekt. Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat er voldoende is om trots op te zijn. cert

Het hoogtepunt van de dag lag aan het begin. Bij binnenkomst in de vergaderzaal kregen we een certificaat van deelname uitgereikt. Mijn eerste BIO-punten in het buitenland behaald!

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.