Van de Vinex naar de Anatolische hoogvlakte 3

De tweede dag van ons bezoek aan Elaziğ. Inmiddels begin ik de uitspraak van de naam al aardig onder de knie te krijgen. Het blijft een moeilijke taal, er is geen enkel aanknopingspunt. In de vergadering verder met het invullen van de rapportage. Veel discussie over wat wel of niet en het gebrek aan besliskracht bij de projectleider breekt de club ook hier weer op. Nou moet gezegd dat het voorgeschreven format ook niet altijd uitblinkt in duidelijkheid. Maar het gezamenlijke deel is af, met collega M. het individuele deel deze week afmaken. Tijdens de vergadering krijgen we hoog bezoek. Voor diverse scholen is deelname aan een Leonardo project een belangrijk ding. Dat blijkt o.a. uit directeuren e.d. die op enig moment acte de presence geven. In dit geval is het hoofd van het nationaal onderwijs in de provincie Elaziğ uitgenodigd om de certificaten van deelname aan de deelnemers te overhandigen. Het benadrukt het belang dat de overheid toekent aan deelname aan dit soort projecten als instrument voor culturele uitwisseling.

DSC02365
Collega M ontvangt certificaat

DSC02362

 

 

 

 

 

Op de gevel van de school hangen grote gevelplaten waarop vermeld staat in welke Europese projecten de school participeert.

DSC02375
Schoolgevel
DSC02379
Rechts gevelplaat project

 

 

 

 

 

 

 

 

In de middag op de school geluncht en een rondleiding gehad. Het is een meisjesschool waar de leerlingen van 14-18 jaar beroepsonderwijs krijgen. Mode, schoonheidspecialiste, haarverzorging, creatieve opleiding en ook kok. Als je door zo’n school loopt, dan realiseer je je dat er qua infrastructuur nog wel een groot verschil is tussen landen in het westen en in het oosten.

DSC02367
Conferentiezaal
DSC02372
Klaslokaal

 

 

 

 

 

 

 

Voor het diner gingen we een eind buiten Elaziğ. Daar is voor leraren een soort vakantieoord waar ze tot rustkunnen komen, korte tijd verblijven e.d. Hoe het precies zit, is me niet duidelijk geworden. De locatie was er niet minder om: prachtig gelegen aan een meer, omringd door bergen.

DSC02382

Die bergen maken trouwens een kale indruk, alsof je een stuk boven de boomgrens zit. Dat is niet het geval, omdat hier en daar wel een struik of loofboom groeit, maar erg florissant is het niet. Dat komt omdat het gebied een streng landklimaat kent, waar gedurende de zomer bijna geen regen valt. Tel daarbij op de hitte en de harde droge wind die er vaak waait en je krijgt de indruk van een maanlandschap.

Bij thuiskomst wachtte nog een verrassing die zich ‘s middags al aangekondigd had. Rond het zwembad werd een feestgebied opgebouwd met gedekte tafels en een groot podium. Het bleek om een bruiloft te gaan waar een paar honderd gasten en een steengoede band waren. Op het filmpje is te zien wat een feest ze er van maken en dat ze onverstoord verder gaan als de stroom uitvalt. En dat zonder 1 druppel alcohol.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.