Van de Vinex naar de Anatolische hoogvlakte 1

De komende week verblijf ik in Elaziğ, Oost-Turkije. Het onderwijs-cultureel uitwisselingsproject tussen scholen uit Wales, Polen, Roemenië, Nederland, Hongarije en Turkije wordt dan afgerond. Over de bijeenkomsten in Hongarije en Polen schreef ik al eerder. Het hoofddoel van het project is een boek waarin per land recepten van traditionele gerechten opgenomen zijn, aangevuld met informatie over bereidingstechnieken en voedingswaarde.

Over Elaziğ is niet zo veel in een voor mij leesbare taal te vinden. De stad is in de 19e eeuw gesticht en ligt op zo’n 1000 meter hoogte op de Anatolische hoogvlakte. Inwonertal is 350.000.

Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

In de jaren 70 kreeg de regio een economische impuls met de bouw van de Keban Dam in de nabijgelegen Euphraat. Een bezoek aan de dam en de daaraan verbonden bedrijven staat op het programma.

Keban dam

Dat geldt ook voor Harput, de antieke stad die vlakbij Elaziğ ligt, van oudsher een vesting op een rots. Ik ben erg benieuwd hoe dat er uitziet.
Volgens Wikipedia is de keuken van Elaziğ de op twee na rijkste keuken. De regio produceert veel gedroogd fruit, groenten en wijnen. Goed te weten dat ze daar lekkere gerechten mee weten te maken.

Elazig view 1
Elaziğ
Elazig view 2
Elaziğ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.