Van de Noord- naar de Oostzee 4 Tweede vergaderdag

De kasjoeben houden me bezig, merk ik. We zitten in kasjoebisch gebied, de museumman en zijn vrouw van gisteren zijn kasjoeben en het begrip is gisteren een paar keer voorbij gekomen. Misschien zit er wel een artikel voor Bouillon Magazine in. De dag zijn we na het ontbijt begonnen met een wandeling naar het centrum, op zoek naar echte koffie (van een koffiecultuur hebben we in Polen nog niets gemerkt). We zitten buiten het toeristenseizoen, dus er is veel gesloten, maar het centrum zelf stelt ook niet veel voor. We vinden wel een koffietentje waar ze prima espresso serveren.
De projectleider start de vergadering met te constateren dat gisteren zo’n beetje al het werk gedaan is, zodat we vandaag flink op kunnen schieten. Nou mag dat misschien niet zo uit mijn verslag van gisteren gebleken zijn, maar er is inderdaad flinke vooruitgang geboekt. Er is overeenstemming bereikt over de titels en inhoud van de twee laatste hoofdstukken. Traditional dishes with an healthier twist is het hoofdstuk dat de traditionele gerechten met een gezondere receptuur behandelt. Het laatste hoofdstuk gaat over Recommendations for teenagers with health issues. De titel is het resultaat van langdurig overleg, omdat iedereen vanuit zijn eigen cultuur het vraagstuk benaderd. In Nederland spreken we niet meer over teenagers als we de doelgroep van 13-20 jarigen bedoelen. Ook de term health issues vinden we niet zo’n gelukkige. Het echte huzarenstukje werd vandaag geleverd door een titel voor het boek aan de orde te stellen.In plaats van dat de delegaties wat voorwerk en voorstellen hadden moeten doen, werd het item plompverloren te berde gebracht. In mijn gedachten zouden er de termen food, culture en misschien health in voor moeten komen, maar het werd uiteindelijk Cooking for a healthy future . Een waarlijk Europees compromis. De bijeenkomst werd afgesloten met een presentatie over de school die door twee leerlingen verzorgd werd. Een rondleiding door de school en een lunch die door Poolse en Turkse leerlingen gezamenlijk bereid was beëindigde het officiële deel.

Poolse presentatoren
Poolse presentatoren

Een van de meest gewilde activiteiten bij een deel van delegaties is het maken van foto’s, groepsfoto’s. En bij elke gelegenheid moet dat ook gebeuren, wat nogal wat toestanden oplevert. Want bij elke gelegenheid is het niet  één foto die genomen moet worden, maar worden er meerdere toestellen in de hand van de fotograaf geduwd. Het zijn sessies die soms tien minuten in beslag nemen.

Phonestacking
Camerastacking

De middag hebben we doorgebracht op de Oostzee. Ik had me iets anders voorgesteld van het schip om de cruise mee te maken, maar de boot waarmee we uiteindelijk gingen voldeed prima. Dertig man aan boord maakt het ook gezellig. Heel bijzonder om op zo’n historische plek rond te varen.

Ons cruiseschip
Ons cruiseschip
De haven uit
De haven uit

 

 

 

 

 

 

 

 

Het diner was weer in het hotel, ditmaal in buffetvorm. Volgorde en tempo konden we nu weer zelf bepalen. Ook wel eens prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.