De ‘gevoelswaarde’ van een woord

Als we in het buitenland zijn probeer ik altijd wat vakbladen te bemachtigen om me op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen op culinair/gastronomisch gebied. Het zijn dan wel altijd de consumenten bladen, want alleen die zijn verkrijgbaar bij de bladenman. Op doorreis door Duitsland Der Feinschmecker gekocht, een van de betere bladen. Een complete verrassing was een artikel over een stukje Nederlandse industriële geschiedenis: de Van Berkel snijmachine. De wereld van deze snijmachine blijkt een wereld op zich te zijn, te vergelijken met de liefhebbers die verenigd zijn rond één automerk. Er is zelfs een Italiaanse website aan gewijd, waar het duurste model, gemaakt tussen 1912 en 1918, voor € 21.000,- aangeboden wordt. Nooit geweten dat zulke mooie machines van Nederlandse origine zijn.
In Frankrijk koop ik altijd Cuisine et Vins de France en nog een paar bladen die veelal op een bepaalde regio zijn gericht. Naast een smaakvergelijking tussen Italiaanse rauwe hamsoorten slechts de gebruikelijke zomerrecepten en barbecue trends. In Coté Sud een heel artikel over de Salade niçoise en hoe die nu eigenlijk gemaakt dient te worden; dat zal volgend jaar wel een zelfde artikel zijn maar dan met andere ingrediënten. Een fors deel van het nummer wordt gewijd aan modern vormgegeven keukens in van die landelijke, ruwstenen huisjes. Levert mooie foto’s op.
Maar het mooiste trof ik toch aan in Der Feinschmecker. Het blad bezocht weer Relais Bernard Loiseau, het bedrijf van wijlen Bernard Loiseau die zichzelf zes jaar geleden door het hoofd schoot vanwege het feit dat hij een van zijn drie sterren kwijtraakte. In het Nederlands hebben we voor zo’n daad het vreselijke woord ‘zelfmoord’, het Duitse blad heeft het in mijn ogen veel mooiere ‘Freitod’. Het maakt de daad niet anders, maar plaatst de daad wel in een ander perspectief.

Bernard Loiseau
Bernard Loiseau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.