Traurig

In de Volkskrant van gisteren stonden twee artikelen die te maken hebben met de kwaliteit van leraren. Het eerste was geschreven namens 12 jonge academisch geschoolde docenten. Hun klacht: het gebrek aan professionele dialoog in de lerarenkamer. Citaat: “De analyse van wat er in de klas gebeurt, daarover praten vanuit een gezamenlijk referentiekader, conclusies trekken, die toepassen, terugkijken, het is voor elke leraar verrijkend, maar het gebeurt in onze beroepspraktijk zelden.” De schrijver van het artikel laat hier in een nutshell zien hoe je professioneel de leercirkel doorloopt! Het tweede artikel stond op dezelfde pagina en is van de hand van de directeur van De Docentenbank. Hij houdt een vurig pleidooi om niet nog meer onbevoegden voor de klas te zetten, lesgeven is nl. een ambacht. Vooral de zij-instromer is hem een doorn in het oog; zij zijn niet of nauwelijks pedagogisch en didactisch geschoold en er worden zo goed als geen eisen aan hen gesteld. Zij zijn die ideale werkers om ‘het onderwijscorvee’ te vervullen.

Hier bovenop kwam het Onderwijsblad van dit weekend met een aantal berichten over bezuinigingen op ROC’s die alleen onderwijzend personeel betreffen en niet het management, uitval van jonge docenten en de melding “… dat ook het mbo moet ophouden met het downgraden van functies.”

Zo te lezen gaat het niet zo goed met de kwaliteit van docenten in Nederland. Voor mij is het wel herkenbaar. Gesprekken over onderwijs zijn bijna niet meer mogelijk; als je het over didactische modellen hebt zijn er die je glazig aankijken en denken dat je het over collega’s van Kate Moss hebt. Onderwijskundig leiderschap ontbreekt op bijna alle management niveaus: in onze afdeling hebben ze het bestaan het komend jaar nog te beginnen aan een vierjarige opleiding onder het eindtermenregime! Verbetering van de kwaliteit van docenten hoef je vanuit die kant ook niet te verwachten. De oplossing? Ik las ooit eens: ‘Je hebt een vak en je geeft een vak’. Laten we weer eisen stellen aan beide componenten van het leraarsvak. En niet alleen aan het laatste.

traurig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.