The meater (1) – een beschrijving

Een tijdje geleden kwam ik hem op het spoor, the meater. Ik was aan het experimenteren met mijn sous vide-apparatuur (zie mijn blogposts hierover) en wilde weten hoe het verloop van de kerntemperatuur was.

Bij het sous vide bereiden is de watertemperatuur net zo hoog als de te bereiken kerntemperatuur. De omgekeerde afkoelingswet van Newton stelt dat de snelheid van temperatuurtoename recht evenredig is met het temperatuurverschil. Dit verklaart waarom sous vide bereidingen zo lang duren: als het verschil tussen omgeving (water) en kern kleiner wordt, neemt de toename snelheid ook af. En ik was op zoek naar verkorting van de tijdsduur. Dat kan alleen als je de watertemperatuur een stuk hoger dan de te bereiken kerntemperatuur instelt. Om het proces te kunnen monitoren, heb je dan een betrouwbare kerntemperatuurmeter nodig. De bestaande thermometers hebben allemaal een draadverbinding met het display en dat is niet handig als je producten moet vacumeren.

Dat was het moment dat ik op zoek ging naar een draadloze kerntemperatuurmeter en de meater vond. Het product was toen nog in ontwikkeling, een kickstarter project, en kende nogal wat hobbels tijdens het ontwikkeltraject. En nu ligt hij voor me op tafel. Ik beperk me in deze post tot een beschrijving, later zal ik mijn ervaringen delen.

Aan de vormgeving is veel zorg besteed. De strak vormgegeven sonde (13 cm) zit geklemd in een massief houten blokje (15,5×3,6×2,3 cm). Opladen gebeurt als de sonde in de houder zit via een AAA batterij die in het compartiment aan de achterzijde zit. Aan de achterzijde ook twee magneetjes waarmee je het geheel in je keuken op kunt hangen.

Aan de voorzijde nog een knopje om het batterijniveau te controleren. De sonde bestaat uit twee onderdelen: het onderste deel om de kerntemperatuur van het product te meten, het bovenste deel om de omgevingstemperatuur (oventemperatuur) te meten. Een fraai stukje technologie om dat alles (inclusief de bluetooth verbinding) er in gepropt te krijgen.


Besturing gebeurt via de app. Op het moment dat de app een sonde detecteert (bluetooth) kun je een bereiding (setup cook) starten.

In de Guided cook modus is veel voorgeprogrammeerd: diersoort, vleesdeel, mate van gaarheid. In de custom cook modus moet je zelf de keuzes maken. Eigenlijk hoef je daar alleen de kerntemperatuur in te stellen. Vervolgens kun je nog een aantal alarmen instellen m.b.t. tijdsduur, omgevingstemperatuur en kerntemperatuur. Als je vervolgens de sonde plaatst en het proces in gang zet, zie je op het display de feitelijke en ingestelde kerntemperatuur, de omgevingstemperatuur en een indicatie van de tijdsduur van het bereidingsproces. Tijdens het proces kun je nog veranderingen aanbrengen.

Het is wel goed te bedenken dat het een vis/vleesthermometer is voor de wat grotere stukken, de sonde moet er minimaal 6,5 cm ingestoken kunnen worden. Als het proces voltooid is wordt dat kenbaar gemaakt met een signaal en alle gegevens worden opgeslagen, inclusief een grafiek van het tijd/temperatuurverloop. Alle instellingen kun je bewaren voor een volgend gebruik.
In de app zit een duidelijke hulpfunctie die je stapsgewijs door procedures heen loodst of direct naar instructievideo’s leidt.
Omdat er tussen sonde en app een bluetoothverbinding is, is de afstand tussen sonde en device niet groot. Dit kun je oplossen door een tweede device (telefoon of tablet) te gebruiken. Ik heb mijn reserve telefoon bij de oven liggen (verbinding met sonde) en maak met mijn telefoon via het netwerk verbinding. Besturing en monitoring gaat op dezelfde manier. Via Meater Cloud kun je zelfs buitenshuis het proces volgen.
Op meater.com kun je bestellen, voor zover mij bekend is er nog geen Nederlandse importeur. De meater is niet goedkoop, ik betaalde € 90,- voor aanschaf, belasting en vrachtkosten. Betaling liet ik via mijn Paypal account lopen en levering duurde 2,5 week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.