Over de schutting …

Donderdag jl. was het zover. De Avans Onderwijsdag. Thema: Leeromgeving 2.0, geënt op de ontwikkelingen rond web 2.0. Wat ik daar deed? Workshop verzorgen, samen met twee dames en voorbereid door een soort bende van vier. Onderwerp van de workshop was Avontuurlijk leren, Drempelloos 2.0. Bedoeld voor mensen die nog nooit of soms van web 2.0 gehoord hebben en daar toch nieuwsgierig naar waren. Drempelloos verwijst naar het programma dat we opgesteld hadden: opdrachten en oefeningen om kennis te maken met web 2.0 dingen en niets meer dan dat. Ik had die dag drie verschillende soorten ervaringen. Ik begin met de negatieve: het internet lag eruit vanaf het begin van onze tweede workshopronde. Leerbeleving 2.0, web 2.0 en geen internet. Het gevoel dat ik daarbij kreeg werd al bezongen door CSN&Y: Déjà vu. Verbijstering: de studenten die ons hielpen bij de promotie van onze workshop hadden nog nooit gehoord van web 2.0 en alles wat daarbij hoort. Het enige dat hen iets zei is sms, Hyves en msn. Ik neem het die studenten niet kwalijk, maar ik vroeg mij wel af wat dat dan zegt over het onderwijs dat ze tot nu toe gevolgd hebben en op dit moment volgen. Hbo’ers die op korte termijn de marketing, communicatie, commerciële economie en personeelszaken wereld in gaan, maar van web 2.0 geen weet hebben? Dat beeld werd aardig bevestigd door de deelnemers aan onze workshops. Docenten die geen enkel besef hebben van de wereld van het internet. Wat dit betreft is er geen verschil tussen mbo en hbo: de generatie Einstein komt in beide niet of zeer beperkt voor en het internetwijsniveau van docenten is even laag. Positief: een heel leuke dag, vooral door het enthousiasme van de deelnemers aan de workshops en de studenten die aan ons toegevoegd waren. Ook de locatie hielp daarin mee: het Chassé theater is misschien niet zo geschikt om allerlei workshops te geven, het is wel een locatie die door de openheid veel dynamiek veroorzaakt. René van de Burgt en Karin Winters hebben op hun weblog ook iets gevonden van de dag. En ik ben best trots op het feit dat de wiki die we opgezet hebben om het hele proces vast te leggen behoorlijk actief bezocht wordt. Kijk daar ook om een indruk te krijgen hoe de deelnemers aan de dag die beleefd hebben. Het is vastgelegd in de filmpjes en podcast die door de deelnemers aan de workshop gemaakt zijn. 

2009-04-19_2243

Een reactie

  1. Jouw verbijstering-ervaring verbijstert mij ook! Vraag me dan af of wij (web 2.0 adopters) een aparte volksgroep zijn :-)?
    Jammer van de slechte internetverbinding. Wij bij de Twitter-stand hadden ook eerst Wi-Fi maar dat werkte al vlug niet meer, maar gelukkig hebben we daarna snel vaste internetverbindingen (gewoon met kabel dus) kunnen regelen! We hebben de hele dag gewoon internet gehad!
    Ik heb jullie wiki bekeken, ziet er prima uit! Had eigenlijk nog nooit gehoord van een Flip (oeps)!
    Ik heb zelf ook een verslagje geschreven over de Onderwijsdag, zie http://biebmiepleen.web-log.nl/weblog/2009/04/aod09-was-een-g.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.