Over aardappels kopen en koken en hoe je geld kunt besparen dl 2

In deel 1 heb ik iets geschreven over de kostprijs van aardappelen en dat verpakkingseenheid en afval (schillen, pitten) daar een grote invloed op hebben. In dit deel gaat het specifiek over het koken van aardappelen en op welke manier je echt geld kunt besparen.

Gaar
Aardappels moeten verhit worden om gaar te worden. Maar wat is dat gaar worden precies? Een aardappel bestaat voor 17% uit het koolhydraat zetmeel, dat we in rauwe toestand niet kunnen verteren. Het komt in kleine harde bolletjes zetmeelmoleculen in de aardappel voor. Door verhitting nemen deze bolletjes water op, zwellen en worden zachter. Dit proces heet het verstijfselen van zetmeel en noemen we gaar worden. Voor het verstijfselen van zetmeel is dus altijd water nodig, de aardappel heeft 77% water aan boord, dus voldoende. Vandaar dat je aardappelen in de oven gaar kunt maken (poffen).

In ieder kookboek staat aangegeven dat je aardappelen 20 minuten moet koken om ze gaar te krijgen. Maar is dat wel zo? Grosso modo geldt dat wel voor aardappelen die je schilt en vervolgens de pan in mikt. De warmte moet helemaal doordringen tot in de kern om het zetmeel ook daar te laten verstijfselen en er is tijd voor nodig om die afstand te overbruggen.
Maar wat gebeurt er nu als je die afstand tot de kern verkleint? Ik heb de proef op de som genomen en het pond aardappelen uit deel 1 in niet te dunne plakken gesneden.
Vervolgens 2 l water aan de kook gebracht, aardappelen toegevoegd, weer aan de kook en vervolgens tegen de kook aan gaar laten worden. Na toevoegen aan het kokende water duurde het 1 min voordat het water weer kookte. Na in totaal 11 min waren de aardappels gaar. 

Wat levert dit op?

  1. Een tijdwinst van 9 min, 45%. Ik weet zeker dat dit te verbeteren is tot meer dan 50%.
  2. Door de tijdwinst verbruik je minder energie. Hoeveel is afhankelijk van de energievorm die je gebruikt, gas of elektra, en hoe hoog je je pit of plaat zet. Bedenk, warmer dan 100° wordt het water niet. Daarnaast kook ik op inductie, waardoor ik de energietoevoer heel fijnmazig kan regelen: 17 standen per plaat.

Stel dat een gemiddeld huisgezin 4x per week gekookte aardappels eet. Op basis van bovenstaande gegevens kun je per week dus 36 min energieverbruik besparen. Uitgaande van 40 weken per jaar, is dat 1440 min. Dat is precies 24 uur.

Hoeveel dit oplevert? Ik weet het antwoord niet, omdat ik niet weet hoeveel energie nodig is om het water en de aardappelmassa te verwarmen en op temperatuur te houden. Daarnaast is het ook wel handig als je de gemiddelde kostprijs voor gas/elektra weet.
En, stel eens dat 10% van de Nederlandse gezinnen dit zou doen, hoeveel zou dat ons land kunnen opleveren? Misschien zijn er bèta-docenten die met een of meerdere klassen hier eens aan willen rekenen.

P.S. O, en over de vraag of je aardappelen met koud of heet water opzet, schreef ik al eerder een blogpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.