Over aardappels kopen en koken en hoe je geld kunt besparen dl 1

De aardappel deed zijn intrede in Europa door de ontdekkingsreizen van de 16e eeuw. Na een lange reis van zo’n drie eeuwen arriveerde de plant in Noord-West Europa en werd in de 19e eeuw een onderdeel van het dagelijks voedsel. Dat het niet bleef bij voedsel voor de gewone bevolking, blijkt uit het feit de de grote Escoffier 59 aardappelbereidingen in zijn Guide Culinaire uit 1902 opnam. Maar daar wil ik het verder niet over hebben.
Aardappelen worden altijd beschouwd als een goedkoop voedingsmiddel en ik beperk me hier nu tot de onbewerkte aardappel, de rauwe aardappel in de schil. Maar hoe goedkoop is goedkoop? Ras speelt een ondergeschikte rol, met uitzondering van de Opperdoezer Ronde en wat Franse rassen, maar die laat ik buiten beschouwing. Ik ga uit van wat ik in de supermarkt kan kopen. Een belangrijke factor voor de prijsstelling is de verpakkingseenheid. Het volgende staatje laat dat zien. De gegevens komen uit de app van de betreffende supermarkt.

 

naam kg/verp € /kg
iets kruimig 1,43 0,5 2,86
iets kruimig 2,05 1 2,05
iets kruimig 4,29 3 1,43
iets kruimig voordeel 5,65 5 1,13
vastkokend 4,29 3 1,43
vastkokend voordeel 5,65 5 1,13
gourmande 2,77 1,5 1,85
stamppot 2,65 1,5 1,77

Het is duidelijk: hoe kleiner de hoeveelheid per verpakking, hoe hoger de prijs per kilo, met voor mij als uitschieter het verschil tussen de 0,5 kg en 3 kg verpakking van dezelfde aardappel.

Yield
Maar, we zijn er nog niet. Bovenstaande prijzen gelden voor het vuile, bruto product. Een aardappel wordt altijd geschild en het schone gewicht, de yield in vaktermen, kost dan meer per kg. De schillen zijn niets waard. Ik heb van twee producten de yield berekend en ook wat dat per kg dus werkelijk kost.
Van de 1 kg en 3 kg verpakking heb ik 500 g afgewogen en daarna geschild met een dunschiller.

links 1 kg verp, rechts 3 kg verp

Vervolgens de resultaten weer gewogen. De resultaten staan in het volgende staatje.

 

naam kg/verp € /kg bruto yield yield % € /kg netto
iets kruimig 1,43 0,5 2,86 500 398 80 3,59
iets kruimig 2,05 1 2,05 502 398 79 2,59
iets kruimig 4,29 3 1,43 507 424 84 1,71

De kolom bruto geeft het vuile gewicht, de kolom yield het schone. In de kolommen yield en yield % zie je wat je overhoudt, maar dus ook hoe groot het afvalpercentage is. Het resultaat van de 1 kg verpakking heb ik ook gebruikt voor de 500 g verpakking. In de laatste kolom zie je wat de aardappel op je bord feitelijk gekost heeft.

Prijsverschil
Het prijsverschil tussen de 1 en 3 kg verpakking is € 0,88/kg. Hoe ontstaat dit grote verschil? In de 1 kg verpakking kun je prima 6 aardappels kwijt die samen 1 kg wegen, maar dat ziet er blijkbaar niet uit. Dus hoe kleiner de verpakking, hoe kleiner de aardappels die er ingaan, aantal is voor de consument blijkbaar bepalender dan omvang, het oog wil ook wat.
Dat betekent wel relatief meer oppervlak om te schillen, wat het lagere yield % verklaart.

Het loont dus om grote verpakkingen te kopen. De grens wordt bepaald door de hoeveelheid die per huishouden gegeten wordt. Bederf, dus weggooien, beïnvloedt de yield negatief.

En voor de liefhebber van realistisch rekenen zijn van het bovenstaande mooie sommen te maken!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.