Nostalgia: de Top 40

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat radio Veronica de eerste Top 40 uitzond. The Beatles, Radio Veronica. de Top 40, op zaterdag naar school, het maakte allemaal deel uit van mijn tienerjaren. Ik loop naar mijn grote groene kist die vol zit met fysieke jeugdherinneringen. Er zit ook een stapeltje exemplaren van de Top 40 bij. Het vroegste exemplaar dateert van 14 september 1968, het laatste van 6 december 1969, allemaal wekelijks opgehaald bij Discocentrum van mijnheer Krijtenberg in Uithoorn. De zaak bestaat nog steeds. Op 14 september 1968 kwam Hey Jude van The Beatles op 1 binnen. Het grootste, en in mijn ogen beste, deel van hun muzikale werk lag toen al achter hen. En ik had het allemaal mogen meemaken. Ik bekijk de lijst en kan me bij bijna ieder nummer nog muziek en tekst voor de geest halen. Bij The Hepstars, die met Sunny Girl een klein hitje hadden, speelde Benny Andersson die later met Abba furore zou maken. Op 6 december 1969 staat  Oh well, part I van Fleetwood Mac op 1. Opvallend is dat Elvis ook genoteerd staat, met Suspicious Minds. In mijn herinnering was hij al uitgerangeerd als hit artiest. Wat verder opvalt is dat er 17 (voor zover ik kan nagaan) Nederlandse artiesten in staan, dat waren er in de lijst van 1968 slechts 8!
Dit schooljaar startte ik met een klein groepje niv 1 leerlingen, dezelfde leeftijd die ik had toen ik mijn ‘gedrukte exemplaren’ ophaalde. In de introductieles lieten ze allemaal 1 minuut van hun favoriete muziek horen. Ik vroeg ze of dit Top 40 muziek was, het bleek gewoon muziek te zijn die zij op dat moment goed vonden. Top 40 en hitlijsten zijn zaken waar zij zich niet zo druk over maken. Hoe anders dan in mijn jeugd: de Top 40 was toch een soort muzikaal ijkpunt. Maar Dylan voorspelde het al in 1964: ‘The times they are …’.

Top 40 680914
De lijst van 14 september 1968
Top 40 691206
De lijst van 6 december 1969

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.