Nienburg: Proloog

Op 18 december 1938 nam de voetbalvereniging Actif uit Hilversum met een feestavond in Hotel Aben afscheid van twee prominente eerste elftalspelers: Ferry Diepenbroek en Henny Laaper (later mijn vader). Ze waren respectievelijk 20 en 23 jaar oud. De crisis van die tijd gaf deze mannen weinig uitzicht op een toekomst, dus hadden zij gekozen voor een dienstverband bij de luchtvaartafdeling van het KNIL als monteur. Op dat moment had Henny verkering met Eva Sikking (later mijn moeder), roepnaam Evi, die 17 jaar oud was. In het fotoalbum dat zij aanlegde, is een deel aan deze avond gewijd. Op eerste kerstdag werd er afscheid genomen in familiekring. Eind december zaten Ferry en Henny op m.s. Kota Gede op weg naar N.O.I. met het vooruitzicht zes jaar later met verlof terug te komen.

Portret staand 1938
1938 bij vertrek

 

Op 6 mei 1940, het was de 19e verjaardag van mijn moeder, verloofden mijn vader en moeder zich met elkaar ‘met de handschoen‘, hij in Batavia, zij in Hilversum. Het plan was dat zij in september naar Indië zou vertrekken om zich bij hem te voegen. Vier dagen later brak de oorlog uit en, zoals ze in haar fotoalbum schreef:

Slot fotoboek
In het midden Henny Laaper

In oktober 1943 ontving mijn grootmoeder het volgende bericht van het Internationale Rode Kruis:

pow verklaring

Later werd hij verplaatst naar Pakanbaroe op Sumatra.
Eind 1945 kwam het bericht van het IRK dat Ferry Diepenbroek  in januari 1944 overleden was door de ontberingen in een Thai Camp, vermoedelijk bij de Birma spoorweg.

Op 23 september 1944 meldde mijn moeder zich aan als vrijwilligster bij het Rode Kruis om te helpen in het noodhospitaal en na de oorlog ingezet te worden bij de repatriëringstransporten. Op 14 augustus 1945 werd zij opgeroepen voor het transport naar Nienburg.

1e pagina
Eerste pagina van het reisverslag

 

In Rode Kruis uniform 1945
In Rode Kruis uniform 1945

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.