Nienburg: Naar Berlijn!

Berlijn hield de gemoederen van het Nienburg transport nogal bezig:

“De stemming onderling was heel goed. natuurlijk vielen er wel eens minder aangename dingen voor, vooral onder de chauffeurs. Het was erg jammer dat we nergens een lokaal hadden waar we ‘s avonds gezellig bij elkaar konden komen. Wij mochten niet in de gebouwen van de mannen komen, de mannen niet bij ons. Wilden we gezellig zitten, moesten we altijd de stad in, naar een of andere bar. Dat ging niet elke avond, want vaak kwam je laat thuis of was erg moe.
Meestal zochten we ons troost dan ook maar in de auto’s. De lichtjes aan, een sigaretje roken en dan de belevenissen van de dag bespreken. Een erg geliefd thema was:…. Berlijn. Toen er eenmaal sprake was, dat er 3 wagens naar Berlijn zouden vertrekken zijn er heel wat woorden gevallen. Niemand wilde er zogenaamd maar o wee als je zei: “Ik heb van de dokter gehoord dat wagen no … meegaat,” commentaar werd er dan gegeven! We hebben er ook wel erg om gelachen. Enige vast uitdrukkingen waren o.a. “laat ik ‘t niet merken,” “stunten”, “organiseren”, “ik zal je oren bij punten”, van wie ‘t kwam hoef je niet te vragen.”

Het dagboek zegt er verder niets over, maar al in de eerste week vertrok er een mini konvooi naar Berlijn. Het officiële verslag bericht er uitgebreid over en dat werpt ook een bijzonder licht op de samenwerking tussen de geallieerden op dat moment. Er moet toestemming komen van de Engelsen om Berlijn te mogen bezoeken. Ondertussen zijn de medewerkers in Nienburg een deel geworden van het Engelse leger.
Verslag Berlijn 5-9

Op de ochtend van vertrek, 5 september, is er een telegram van de Belgische Rode kruis colonne in Berlijn dat de komst van de Nederlanders niet op prijs gesteld wordt. Men gaat toch, maar met één auto met personeel en een particuliere auto van een in Nienburg aanwezige Nederlandse officier. Dr. Schepel, Dr. Verhoeff en Mej. Waage zijn in ieder geval deelnemer. De reis gaat voorspoedig, geen problemen bij Helmstedt, waar de Russen de doorgangsweg naar Berlijn in handen hebben.
Verslag Berlijn 02

Helmstedt
Helmstedt, overgang naar Russische sector

Aangekomen in Berlijn blijkt dat de Engelsen geen toegang hadden tot de Russische zone. De Belgen wel, omdat de leider van de Belgische missie, Mad. Wittouck, een geboren Russische prinses was. De Nederlanders op de Kurfürstendamm 96 op zoek naar deze dame. Op dit zelfde adres was ook de Mission Aerienne Francaise gevestigd.

10 Kurfürstendamm 96
Kurfürstendamm 96

De komst van de Nederlanders wordt duidelijk niet op prijs gesteld, onder andere vanwege legeringsproblemen. En het verslag meldt:
“Bovendien konden de Franschen en Belgen bij de Engelschen niets bereiken.”

De Hollandse zelfredzaamheid bracht uitkomst: een bezoek aan de Quartermaster van H.Q. Berlin Area leverde een verdieping van een gebouw aan de Kurfürstendamm op. Dr. Schepel spreekt expliciet zijn waardering uit over de medewerking die hij van Engelse zijde ondervindt.
De volgende dag wordt de vrede met de Belgische delegatie getekend met een etentje. De bedoeling is dat voor een beperkte periode een Nederlandse delegatie in Berlijn blijft.

Verslag Berlijn 5 september 1945

Uit dit fragment blijkt wel dat de omstandigheden waaronder gewerkt moest worden verre van optimaal waren. Dr. Schepel en Mej. Waage verlieten Berlijn op 7 september voor overleg in Den Haag.

De volgende foto’s (en de twee eerdere in deze post) zijn allemaal in Berlijn gemaakt, ik vermoed door Dr. Schepel.

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor

 

Unter den Linden
Unter den Linden

 

Siegessäule
Siegessäule
Tiergarten
Tiergarten

 

 

 

 

 

 

 

 

25
Flatgebouw

29

 

 

 

 

Van deze laatste afbeelding heb ik niet kunnen achterhalen waar die genomen is, mogelijk is het de Rijkskanselarij.

Het blijft opvallend dat mijn moeder in haar verslag verder geen melding maakt van de tocht naar Berlijn, terwijl ze wel de foto’s had en Dr. Schepel en Mej. Waage (waar ze trouwens niet veel mee op had) een week weg geweest waren. Maar misschien kwamen die foto’s pas toen ze al weer terug was in Hilversum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.