Mijn bijdrage aan 8 uur overwerken

Vrijdag 31 maart was ik actief in Het Huis Utrecht. Ik was door een van de organisatoren van 8 uur overwerken gevraagd mijn medewerking te verlenen bij het maken van de maaltijd. In het kort: tijdens 8 uur overwerken komen creatieven bij elkaar om zich te buigen over vraagstukken die ingebracht worden door non-profit organisaties die zelf niet de middelen hebben om hun vraag/probleem uit te zetten in het commerciële circuit. Toen ik gevraagd werd, was alleen de locatie bekend, maar niet de faciliteiten en al helemaal niet wat er gemaakt moest gaan worden. Het hele gebeuren is namelijk gebaseerd op sponsoring, dus ook de ingrediënten. Er was nog iemand benaderd om te koken en uit mijn eigen netwerk heb ik nog een derde bereid gevonden. Het aantal personen waarvoor gekookt moest worden werd geschat op ong. 80. En ik moest ervan uitgaan dat er op de locatie, behalve apparatuur en materieel, geen ingrediënten aanwezig zouden zijn. Het grootste vraagstuk was dus niet ‘welke ingrediënten krijgen we gesponsord?’, maar ‘welke niet?’. Van wat er zou komen kreeg ik ong. een week van tevoren een indicatie en op basis daarvan heb ik een voorlopig menu opgesteld. Via sub-sponsoring regelde ik ondersteunende, maar wel essentiële, ingrediënten als zuivel, kruiden, specerijen en nog wat spul dat onmisbaar is in een keuken.

De dag ervoor heb ik met mijn oud-collega Herman bij Smaak zijn eigen gekweekte pompoenen omgetoverd tot een pompoensoep en heb ik vier kg rijst gekookt, hadden we dat in ieder geval al klaar. Bij Instock kon ik agf ophalen: 20 kg aardappelen, een krat mediterrane groenten, een kist appels en een kist sla. En daar moest het mee gebeuren. En dat betekende volledig vegetarisch.

We begonnen om twee uur, de maaltijd moest om zes uur klaar zijn. Eerst een overleg wat we zouden gaan doen. Het bleek dat er door Kromkommer bieten- en wortelsoep gesponsord was en dat betekende dat we de pompoensoep als pompoensaus bij de rijst konden gebruiken. De mediterrane groente werd verwerkt tot een Catalaanse groenteschotel, de aardappelen werden een gratin Dauphinois en de appels getransformeerd in een clafoutis de pommes. De sla werd met allerlei spul tot rauwkost verwerkt.

Voorbereidingen in de keuken
Gratin in wording

En wat was het leuk om te doen, mede door de hulp van een paar van de organisatoren die af en toe een handje bijstaken. Het was flink doorbuffelen, vooral de aardappels schillen kostte veel tijd, maar om kwart over zes kon het buffet geopend worden. Ons werk zat er rond half acht op, voor de rest begon het toen pas. En aan de reacties te horen, was hun start in ieder geval prima geweest.

Het buffet
Keukenbrigade: Frank, ikzelf, Jan

Alle foto’s gemaakt door deelnemers, meer op de website.

2 comments

  1. Wat een prachtige klus! En daarmee bedoel ik ook: wat goed dat jullie dit geheel vrijwillig deden en wat fijn dat er dan ook spontaan gesponsord wordt. Het is wel spannend om voor 80 mensen ‘maar af te wachten wat er aanwezig is’ en zéker inderdaad wat niét aanwezig is. Maar jullie stonden je mannetje (waar waren de vrouwen? ;)) en hebben een aantal heerlijke gerechten bereid. Maar hoe kan het ook anders met een professional zoals jij.
    Drenthe kan binnenkort trots op je zijn met zo’n inwoner, hahaha.

    1. Dankjewel voor de complimenten. En er waren vrouwen genoeg hoor, een aantal heeft hand en spandiensten verleend. Het bijzondere aan het evenement vond ik zelf dat zoveel mensen samenkwamen en de meesten elkaar niet kenden. Van een van de organisatoren hoorde ik later dat de goede doelen waarvoor gewerkt werd heel tevreden waren met de resultaten. En daar ging het tenslotte om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.