MC Toekomst van de elo – dag 5, 6 & 7

Vandaag, dinsdag, was er weer een live sessie. Het ging om een paperpresentatie van ±15 minuten met daaropvolgend de beantwoording van gestelde vragen. Ik had de sessie niet voorbereid en daardoor viel het verhaal me nogal rauw op het dak. Het ging om een onderzoek naar de invloed van de manier van aanbieden van leerstof in een hypermedia omgeving op de motivatie van leerders. Daarbij werden een paar termen en begrippen gebruikt die ik niet tot mijn kennisgebied mocht rekenen. Om in onderwijstermen te spreken: mijn beginsituatie kwam niet overeen met die van de presentatie. Vandaar dat het wat tijd kostte voordat ik werkelijk in de gaten had waar het over ging. Op zich heel interessante materie, omdat het de praktische didactiek in/met digitale leeromgevingen aan de orde stelde. Voor mij  riep het de vraag op hoeveel autonomie of structuur moet je leerlingen bieden en hoeveel autonomie en structuur wil een leerling hebben? En dan gaat het niet om het wat, dat ligt grotendeels vast op het moment dat je een opleiding gaat volgen, maar meer om het hoe. De keuzevrijheid die een leerling heeft om zelf zijn manier van leren te kiezen. Een interessante vraag om eens langer bij stil te staan.
Op het programma stond ook nog het schrijven van een gebruikerscasus. De wachttijd bij de garage voor de jaarlijkse bandenwissel kon ik daar goed voor gebruiken. Wifi, koffie, goede zitgelegenheid en rustige omgeving, het was allemaal aanwezig. Ik heb beschreven hoe ik rond een thema, voedingswensen en -voorschriften, vijf wiki’s heb gemaakt met opdrachten. Deze staan in de elo en komen pas op de bestemde lesdag tevoorschijn. Door de klas te verdelen over de wiki’s, werkt elke leerling samen met anderen in een van de wiki’s. In de casus heb ik verder de activiteiten van de leerling en de docent beschreven.
De opdracht over het meetlatje van Kurilovas heb ik maar laten zitten; uit de reacties in de groepsdiscussie kon ik opmaken dat het volgens velen een beperkt latje was. Rest mij nog over de sessie van vanmiddag twee stellingen te bedenken. Lastig, want vooralsnog heeft het alleen maar vragen opgeroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.