Masterclass ‘Je personeel een mes in de rug steken!’

Vanochtend stond dit stukje in het AD.

pesten

Het zijn van die berichten die mijn ontbijt verstieren. Ik moest direct denken aan de betrokken onderwijzer: je handelt vanuit je pedagogische opdracht en dit is dan het effect, wat moet je je dan verraden voelen. Ik maakte een foto van het bericht en plaatste deze op twitter met de tekst: Nou, deze onderwijzer ben je dus kwijt, prutsers. Blijkbaar was ik niet de enige die geraakt was door het onrecht dat geschied was. Het bericht werd binnen 1,5 uur bijna 100× geretweet. Alle reacties die ik daarnaast kreeg waren instemmend. Ik vroeg mij af waar deze grote mate van instemming in zo’n korte tijd vandaan kwam. Ik zal het proberen te duiden aan de hand van mijn eigen overwegingen.

  • Afgaand op het bericht lijkt het of de daders beloond worden en de ‘redder’ van de kinderen gestraft; een sterk gevoel van onrecht overheerst.
  • Het gezag dat deze onderwijzer bij kinderen heeft, wordt hem ontnomen door een excuusbrief te moeten schrijven aan de daders. Dit grijpt diep in in je professionele integriteit.
  • Het vertrouwen dat je als leidinggevende en personeel onderling moet hebben om een organisatie draaiende te houden is helemaal weg. Achterdocht t.o.v. de directeur zal de grondhouding zijn.
  • Ik vermoed dat ouders OM en politie ingeschakeld hebben, bizar dat zij het de onderwijzer kwalijk nemen dat hij de pedagogische taak vervult die zij verzaken. Hoe zouden zij reageren als hun eigen prinsje of prinsesje slachtoffer van pesten zou zijn?
  • Deze onderwijzer is verloren voor het onderwijs, in ieder geval onderwijs waar ouders direct bij betrokken zijn.
  • Iemand 1,5 week op non-actief zetten voor zo’n handeling, er worden mildere straffen gegeven voor zwaardere vergrijpen. Ook hier gevoel van onrecht.
  • Ik schat in dat deze directeur die 1,5 week op non-actief inhoudt op het salaris.
  • Het beroep van onderwijzer wordt er niet aantrekkelijker door; maar gelukkig leest de jeugd van tegenwoordig niet zo vaak de krant meer.

Wil je je beroepsgroep in diskrediet brengen? Volg dan deze masterclass!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.