Litouwen dag 7, epiloog 1

Het seminar zit erop en ik zit in een hotel op het vliegveld om morgenvroeg vóór zessen de terugtocht naar Nederland te ondernemen. Een goed moment om alles van de afgelopen week even op een rijtje te zetten, in ieder geval de dingen die nog niet aan de orde zijn geweest.

Dagelijks leven
Laat ik beginnen met de dagdagelijkse zaken rond ons verblijf in Daugirdiskes. Het slaaphuis (zie dag 6) bestaat uit een aantal kamers waarin 2-4 bedden staan, afhankelijk van het aantal deelnemers aan een seminar en de sexe verdeling. Ik sliep met twee Maltezer deelnemers op de kamer. Keurige kamers, eigen sanitair.

Catering
De catering werd door twee dames verzorgd die dat prima deden. Ontbijt met heel divers broodbeleg, altijd een warme component en diverse dranken. De lunch was weer even wennen, want was een warme lunch die qua samenstelling best een avondmaaltijd had kunnen zijn. En ‘s avonds dus weer een warme maaltijd. De samenstelling is bijna altijd hetzelfde: een variant van meelspijs of aardappel, vlees met saus/jus. Maar we hebben niet één keer hetzelfde gegeten, dus binnen de beperkte ingrediënten grote variatie, knappe prestatie. Het is niet de gewoonte om een warme groente component te serveren, behalve als er groente verwerkt wordt in de saus of iets dergelijks. Groente is schaars, dus duur, alle groente en fruit moet geïmporteerd worden, er is geen eigen productie. Omdat de Nederlandse organisator zelf een grote voorstander van groente is, heeft zij er op aangedrongen toch wat meer dan normaal te serveren. Dus als rauwkost stond het bij de meeste maaltijden. Smaaktechnisch was er niets op de maaltijden aan te merken.

Programma seminar
Over de opbouw van het programma niets dan lof. Logische opbouw: van duidelijke doelstelling naar kennismaking, via idee ontwikkeling naar ontwerp en afsluiten met evaluatie. Kan menig school met zijn zgn. studiedagen nog een puntje aan zuigen. Mijn enige punt van kritiek is dat de voorbereiding op de ontwerpactiviteiten te beperkt was, veel deelnemers gingen met deze materie voor het eerst aan de slag. Als een deel van het uitgebreide kennismakingspakket ingeruild was voor een goede voorbereiding op de ontwerpfase, waren de eindproducten waarschijnlijk van hogere kwaliteit geweest.

Thema’s
Het seminar had twee thema’s: connected learning, het leren in/door verbinding met anderen en het erkennen of waarderen van non-formeel leren. Bij het connected learning kan iedereen zich wel wat voorstellen, dus ik wil wat verder ingaan op het erkennen van non-formeel leren. Dat zal ik in een tweede epiloog doen.

Opbrengst
Wat heeft deze week mij opgeleverd?

  • Ik heb inzicht gekregen in het systeemdenken achter het gebruik van badges.
  • Ik heb inzicht gekregen in de diverse vormen van verificatie van bewijs van leerresultaten bij het gebruik van badges.
  • Ik heb kennis genomen van de diverse situaties waarin badges op dit moment toegepast worden
  • Ik heb toepassingen van badges in onderwijsorganisaties en bedrijfsleven met andere deelnemers onderzocht/besproken.
  • Ik heb veel nieuwe contacten opgedaan, slechts een paar zullen van wat langere duur zijn.

Trivia
In veel restaurants staat een heel groot tv-scherm aan, gelukkig zonder geluid. Niet dat de muziek die ze dan wel draaien om aan te horen is, maar soit. Ik wilde eerst kleurenscherm schrijven, maar realiseerde me op tijd dat zwart-wit schermen niet meer bestaan.

Op weg naar Vilnius zijn we even in Trakai gestopt vanwege een toeristische attractie: het kasteel. Heel indrukwekkend.  

Waterkasteel van Trakai
Kasteel van Trakai

 

 

 

 

 

 

 

Vilnius herbergt binnen haar grenzen een echte republiek: Uzupis 

Grensovergang met onvermijdelijke slotjesbrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.