Litouwen dag 5, ontwerpen

Ik heb het al eerder gezegd, er wordt heel planmatig naar een eindproduct toegewerkt. Kennismaken → oriëntatie → idee-ontwikkeling →ontwerp. De opdracht was de concepten, ideeën, vergezichten te vertalen in een product dat bruikbaar zou kunnen zijn in de eigen organisatie.

Ontwerpproces
Verfijning ontwerpproces

En daar begonnen de eerste problemen. Niet op persoonlijk gebied, het is echt een goede en leuke groep, maar wel als het om een gemeenschappelijk doel gaat. Er zijn maar een paar deelnemers die collega zijn van elkaar, dus een gemeenschappelijk doel kunnen formuleren. Ik kwam in een groepje terecht dat uit vier mensen bestond die maar een fictief project bedachten. Op zich kan dat prima, omdat het systeem achter design thinking hetzelfde is. Maar daar lag echt een probleem.

Design thinking is niet iets wat je zomaar even doet, daar gaat echt wel wat aan vooraf. En dat vooraf was er zo goed als niet, in ieder geval te weinig. In onze groep leverde dat  veel vertraging en povere resultaten op. Hoe het bij andere groepen ging, kan ik niet beoordelen.
Cultuurverschillen komen ook in dit soort processen, waar best wel wat druk op staat, naar boven. Om ons te helpen kregen we een aantal hand-outs met proces aanwijzingen en mogelijkheden om bijv. categorieën te noteren. De deelnemers uit landen met bureaucratische samenlevingen stonden erop dat alle vakjes ingevuld werden, ook al was dat niet noodzakelijk. Ook blonken ze wel uit in besluiteloosheid: was er eenmaal een besluit gevallen, dan gebeurde het meermaals dat er later, eventueel met een omweg, toch weer op teruggekomen werd. Ondanks dat het soms om futiliteiten ging.

Het was wat dit betreft een prima leerproces voor mezelf, omdat ik rekening moest gaan houden met het leerproces dat deze groepsleden door moesten maken en ik voor lief moest nemen dat ik de kwaliteit van het eindproduct daar ondergeschikt aan moest maken.
Er rest ons nog één dag om een haalbaar resultaat neer te zetten. En onderstaande uitgangspunten in acht te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.