Kenniscarrousel

Het futuristische eLlab van Innofun in Breda was het toneel voor inspirerende onderwijsverhalen. Lente in het onderwijs organiseert door het land heen kenniscarrousels die tot doel hebben ervaringen uit te wisselen over het gebruik van ict in het onderwijs. Wat glashelder begint te worden is dat het gebruik van ict in het onderwijs niet meer beperkt kan worden tot ict in de klas, maar dat het onontkoombaar is dat het om ict bij het binnen- en buitenschoolse leren gaat. Het gebruik van sociale media is daarbij een voorwaarde. Zo’n 35 mensen uit po, vo, mbo en hbo verzamelden zich gisteren om te luisteren naar en te genieten van de ervaringen van vier sprekers.

@Fish3Chips liet in duizelingwekkende vaart zien op welke manier hij in zijn lessen Engels gebruik maakt van ict en vooral Twitter. Reminders voor toetsen, cijfers, uitleg, opdrachten e.d. buiten de les. Binnen de les gebruikt Gijs o.a. Twitter voor het overhoren van idioom, grammatica uitleg en opdrachten en korte schrijfopdrachten. De resultaten die de leerlingen insturen worden allemaal zichtbaar op het digibord. Opvallende uitspraak: met sociale media kun je in de klas differentiëren.

@meesterralph weidde uit over het belang van ict in het po: de leerlingen moeten basisvaardigheden leren en leren hoe ze om moeten gaan met middelen en programma’s, mediawijsheid dus. Hij liet een prachtig filmpje zien dat gemaakt is door een jongetje van 10-11. Die heeft in Paint 162 tekeningen gemaakt en die vervolgens met behulp van een programma tot een animatie gesmeed: De kringloop van water. Opvallende uitspraak: we moeten de kinderen helpen van analoog naar digitaal te gaan.

@Sjaboepaan nam ons mee door een woud van programma’s waar je geen account voor aan hoeft te maken. Hij was het zat, en waarschijnlijk de kinderen met hem, om iedere keer de drempel van een account aanmaken te moeten nemen. Hij liet zien op welke manier leerlingen aan de gang gingen om zelfstandig maar ook samen te werken. Erwin vindt het belangrijk dat leerlingen zelf dingen kunnen construeren. Opvallende uitspraak: leerlingen gaan en kunnen zelf keuzes maken én bedenken.

@warempel is de bedenker van een ict-project dat ze uitgevoerd heeft in haar groep 7-8. Om de lessen aardrijkskunde en grote steden wat aantrekkelijker te maken, bedacht ze Reisbureau Beartravel dat reisadviezen moest geven aan consumenten die een bepaald stad wilden bezoeken. De leerlingen waren degenen die de adviezen opstelden over reis en verblijf, maar ook ontspanningsmogelijkheden. Juf Tessa heeft met het project de derde prijs gewonnen in de wereldfinale van het Innovative Education Forum. Geweldige prestatie! Ze liet ook zien waar ze nu mee bezig is: een project rond de Transsiberië express. Opvallende uitspraak: ik ben een Apple gelovige.

De presentatie met de vele toepassingen van @Fish3Chips vind je hier, die van @meesterralph hier, die van @Sjaboepaan hier en die van @warempel hier. De websites van de sprekers is te bereiken via hun twitteraccount of op de wiki van Lente in het onderwijs.

Resultaat van de avond: de vier sprekers kregen de eretitel Onderwijziger, een aantal Twittercontacten in levende lijve ontmoet, nieuwe contacten opgedaan en geen gelegenheid genomen om het eLab van Innofun te ontdekken. Al met al een avond met heel veel voorbeelden om het onderwijs aantrekkelijker, boeiender, uitdagender en efficiënter te maken voor zowel leerling als leraar.

Volgende kenniscarrousel is in het najaar en wordt in het midden van het land gehouden.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.