Je moet wat, dus Linoit maar gepakt

Vorige week had ik de introductie met mijn nieuwe lesgroep. In de dagen daaraan voorafgaand tekende het zich al af: de leerlingen zouden niet ingeschreven zijn in de elo. Nu is Blackboard al sinds jaar en dag de ruggengraat van de communicatie en logistieke organisatie van alle cursusbestanden, dus een probleem diende zich aan. Na overleg met een betrouwbare onderwijsadviseur, geen BMW-rijder, koos ik voor Linoit als tijdelijk platform voor communicatie en distributie. Ik was al van plan om het dit jaar uit te proberen als vraagbaak en discussieforum dat via tablet en telefoon snel te bereiken is. Het digitale prikbord was zo gemaakt en na een tijdje uitproberen met pc en verschillende tablets leek het spul operationeel. De leerlingen hoefden geen account aan te maken, konden het prikbord bekijken en ook berichten (geeltjes) posten. Dacht ik. De introductie van Linoit leek vlekkeloos te verlopen, door het scannen van een qr-code gingen de leerlingen op het tablet  naar de website van het prikbord. Toen ik dit onderdeel wilde afsluiten, kwam de vraag: ‘kunnen wij ook berichten plaatsen?’ Oe, blijkbaar konden ze dat niet. Er was er iets met de instellingen waardoor de ‘geeltjes’ niet zichtbaar werden. Op dat moment kon ik het probleem niet oplossen. Na consultatie van de onderwijsadviseur bleek dat het niet voldoende is om iedereen toegang te verlenen, maar dat er ook een vinkje gezet moet worden bij gasten toestaan stickies te plaatsen. Waaruit maar weer blijkt dat ik recente ontwikkelingen in het onderwijs niet meer kan volgen, omdat vinkjes zetten toch een kernactiviteit is geworden.

Linoit1

Maar het leed was nog niet geleden. Omdat de leerlingen ook tekstbestanden nodig hadden, had ik die na de les als downloadbaar document op het prikbord geplaatst. De volgende dag kwam de vraag waar ze inlogcode en wachtwoord konden vinden. In eerste instantie begreep ik de vraag niet, maar na nog wat piekeren en uitproberen bleek dat je een Linoit account nodig hebt om te kunnen downloaden. Dat was dus het tweede probleem om op te lossen. Ik heb gekozen voor een openbare dropboxmap, waar ik de bestanden neergezet heb. Op het prikbord heb ik de url geplaatst. We zijn nu bijna een week verder en er wordt mondjesmaat gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen of mededelingen te doen. Maar wel de eerste dag al een foto!

Linoit2

 

2 comments

  1. Herman, die tip kreeg ik al eerder, maar ik heb enig moment de keuze gemaakt en kan nu niet bij mijn leerlingen aankomen met een ander pakket. Behalve als Linoit een desastreus pakket blijkt te zijn, maar tot nu toe heb ik dat nog niet ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.