Hoe snel kan het gaan: van kok tot pâtissier

In het cursusjaar 2009-2010 kreeg hij van collega H. de basistechnieken van het koksvak aangeleerd, het jaar daarop volgde hij bij mij de opleiding zelfstandig werkend kok. En vandaag stond Estefhan een werksessie chocolade te geven aan onze huidige niv 3 koks in opleiding. Wat is dat mooi om te zien hoe iemand zo snel kan groeien! In de niv 3 opleiding krijgen de leerlingen volop kans om te experimenteren en te ontdekken. Estefhan wilde bij het onderdeel visbereidingen vis injecteren met chlorofyl vanwege het kleureffect dat dat oplevert. Maar hoe kom je aan chlorofyl? Ik heb een werkwijze voor hem uitgewerkt op voorwaarde dat ik tijdens de les er een filmpje van mocht maken. Geen probleem. Het resultaat kun je hier en hier bekijken:
Deze zomer een telefoontje: Estefhan. Of ik nog wist wie hij was. Natuurlijk wist ik dat nog. Na zijn opleiding bij ons had hij zich gespecialiseerd in de patisserie: allerlei cursussen gevolgd, in prachtige zaken gewerkt en nu zou hij samen met zijn vrouw een eigen zaak openen, Patisserie Anesta, hartje Jordaan. En hij nodigde ons uit om bij de opening aanwezig te zijn, omdat wij aan de basis van zijn ontwikkeling hadden gestaan. Op zo’n moment heb je als leraar niets meer te wensen.
Vanmiddag, tijdens de werksessie, heb ik hem even opgezocht. Heerlijk om te zien hoe zo’n vakman zich als een vis in het water voelt tussen al die geïnteresseerde leerlingen. En het klonk me daarom ook niet vreemd in de oren toen hij zich liet ontvallen misschien mij mettertijd wel op te willen volgen. Maar dat is een heel ander verhaal.

collage
Foto’s: Herman Bunschoten

Voor een uitgebreid fotoverslag op Facebook klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.