Het vakantieleeslijstje ná het lezen

De leesstapel

Aan het begin van de zomervakantie verschijnen er overal lijstjes van boeken die de lijstopstellers van plan zijn te gaan lezen tijdens de vakantie. Nooit zie ik een terugblik op die activiteiten. Zelf stel ik nooit een lijstje samen, maar kies wel heel bewust de boeken die ik gedurende de vakantie wil lezen. En dan nu zelf maar eens gekozen voor een beknopte terugblik.
Het begon met een boek dat ik al zo’n twee jaar had liggen: Eeuwen des onderscheids van Blockmans en Hoppenbrouwers. Het is een vakboek, het beschrijft de geschiedenis van middeleeuws Europa. In hun inleiding geven de auteurs aan dat veel wat voor ons modern lijkt, zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. En in hun boek tonen zij dat ook aan.
Privéleven van Josep Maria de Sagarra beschrijft de cultuur van de elite in het Barcelona in de jaren twintig van de 20e eeuw. Verarmde adel die de schone schijn ophoudt, lethargische families die niet in de gaten hebben dat de 18e en 19e eeuw allang voorbij zijn, immoreel en arrogant gedrag, het komt allemaal voorbij in de roman van Sagarra. Wat ik prachtig vond aan het boek was de stijl, rijk aan metaforen, waarin mensen en situaties beschreven worden. Een voorbeeld, over wakker worden: “De pink van de rechterhand wreef langs de winpers, als een kam die even door het haar gehaald wordt, en de pupillen probeerden iets te zien. Wat ze zagen was een zeer wazig panorama van sponzige en semi-vloeibare schaduwen: wat iemand ziet die verblind door het zonlicht een aquarium binnen loopt. Tussen de schaduwen trad een soort lang en dampig mes op de voorgrond met de kleur van platgewalste sinaasappels in de haven. Het was een lichtstraal die door een kier in de luiken viel en die door de benauwde lucht in de kamer allengs verzuurde.”
Nummer drie had ik al een tijd terug gekocht, maar ging toevalligerwijs over dezelfde thematiek: de elite en hun mores in Barcelona, maar nu in het jaar voor een eeuwwisseling: 1799. Don Rafel, president van het Koninklijke Gerechtshof, heeft er letterlijk alles voor over om maar geen gezichtsverlies te hoeven lijden. Edelachtbare van Jaume Cabré is eigelijk een vertelling over onze tijd.
‘Unputdownable.’ staat er op de omslag van Waar de tijgers thuis zijn van de Fransman Jean-Marie Blas de Roblès. De backbone van de roman is de biografie van een jezuïet uit de 17e eeuw (de man heeft echt bestaan). Deze biografie is onderwerp van studie van een Fransman die leeft in Brazilië, vlak voor de millenniumwisseling. In ieder hoofdstuk komt een episode uit deze biografie aan de orde, daarnaast een episode uit een paar van de overige vijf verhaallijnen. Aan het eind van het boek komen die verhalen bijna allemaal bij elkaar, hoewel ze niet allemaal keurig afgerond worden. Voor lezers die niet van open einden houden, is het waarschijnlijk onbevredigend. En was het ‘Unputdownable’? Het heeft mij in ieder geval een hele zaterdag aan de stoel gekluisterd omdat ik het per se uit wilde lezen!
Het laatste boek ben ik nog in bezig: De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet van David Mitchell. Ook dit boek speelt in 1799 (toeval bestaat niet) en gaat over de Hollandse kolonie op Deshima en de lotgevallen van de VOC-klerk Jacob de Zoet. Het is fascinerend om te lezen over de piepkleine wereld die Deshima was voor zijn bewoners en over de continue ‘strijd’ met de Japanners om Japan zuiver te houden van Westerse invloeden. Maar vooral fascinerend, in het kader van dit leeslijstje, de verschillen tussen het Barcelona van 1799 en het Deshima van datzelfde jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.