Het Rijksmuseum is er ook voor het mbo

Vandaag was ik bij MBOCity, een onderwijsconferentie voor het mbo. Het eerste verslag.

Het Rijksmuseum verzorgde een sessie met directeur Taco Dibbets en Wouter van der Horst van de dienst onderwijs. In een dialoog vertellen ze en laten vooral zien waar het Rijks voor staat en wat de mogelijkheden zijn voor het mbo.
Tijdens de plenaire opening zei Dibbets al dat het Rijks niet kan bestaan zonder de vaklieden die in het mbo opgeleid zijn. Daarnaast benadrukte hij het ‘maker’-element in bijna alle kunst, mooi aansluitend bij de huidige aandacht voor het maak-onderwijs. Er zijn inmiddels specifieke rondleidingen voor het mbo ontwikkeld omdat het museum meer mbo-leerlingen  binnen wil halen.

Taco Dibbets vertelde iets over zijn eigen ervaring als kind met De Nachtwacht, waarbij hij zich afvroeg waarom het schilderij zo’n belangrijke plek in de Nederlandse geschiedenis inneemt. En zijn toenmalige leraar vertelde hem dat Rembrandt een verhaal wilde vertellen en daar o.a. licht voor gebruikte. Rembrandt was de eerste die op deze wijze werkte. Kunst, volgens Dibbets, heeft heel veel te maken met materiaal, techniek, technologie en verwondering, allemaal zaken die een spilfunctie hebben in het mbo.
In de tijd van de bouw van het museum, eind 19e eeuw, was er een enorm geloof in vakmanschap, maar ook angst dat veel daarvan zou verdwijnen als gevolg van de industriële revolutie. Dibbits gelooft niet zo in het verdwijnen van vakmanschap. Vakmanschap speelde een grote rol bij de recente verbouwing van het museum. Voor het restauratie schilderwerk werd de samenwerking gezocht met Sint Lucas Boxtel, waar vaklieden in die richting opgeleid worden. Op deze manier is een nieuwe generatie vaklieden gevormd.
Een ander segment van de collectie is de kunstnijverheid, voorwerpen die het product zijn van vakmanschap, materiaalbehandeling en creativiteit. De complete collectie kun je dus op een aantal manieren bekijken: dat kan  vanuit het kunstbegrip, maar ook vanuit het begrip vakmanschap. Dan ontstaat er ineens de mogelijkheid om diverse voorwerpen te verbinden met specifieke vakrichtingen in het mbo. Om in mijn eigen vakrichting te blijven: de stillevens en markttaferelen met afgebeelde eet- en drinkwaren, gereedschappen om voedsel te bewerken en kookgerei door de eeuwen heen. Het Rijks als visueel geheugen van Nederland geldt dus voor vele vakgebieden.
Het Rijks is gratis voor mbo-leerlingen en de dienst onderwijs is beschikbaar voor vragen en denkt mee bij verzoeken tot maatwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.