Duur water

Het zal wel een soort beroepsdeformatie zijn, maar ik bekijk heel vaak de etiketten die op voedingsmiddelen zitten. Zo kwam ik er laatst achter dat biscottes naturel (soort toast) 8,5% suiker bevatten! Dat is bijna net zoveel als in Coolbest sap van rode sinaasappels, nl. 9%. Over verzoeting van onze smaak gesproken. Maar ik wil het over iets anders hebben.

Het getoonde etiket zat op een vleesproduct dat ik deze week gegeten heb. Uit de ingrediëntendeclaratie en de opgegeven voedingswaarde kun je opmaken dat er 76% water in het product zit. Mager varkensvlees bevat gemiddeld 68-70% water. Waar komt dat verschil vandaan? Door het gebruik van toevoegingen (eiwithydrolysaten e/o fosfaten) kan het vlees meer water vasthouden. Dit tumblen is wettelijk toegestaan (bij kipfilet is het schering en inslag), maar in mijn ogen is het een vorm van consument belazeren. De 468 gram die het product woog, bevatte dus 28,8 gram extra water. Dit water kostte € 0,33, dat is € 11,52 per liter. Ik betaal aan mijn waterleverancier € 1,015/m3, dus € 0,001015 per liter. Water: duurder dan olie, voor producenten van vleeswaren het vloeibare goud.

 

2 comments

  1. Ik vraag me af of je redenering juist is, hoewel ik het wel met je eens ben dat fabrikanten in veel gevallen water verkopen voor de prijs van “het produkt”.
    Wanneer je stelt dat varkensvlees zo’n 70% water bevat en het produkt zelf bevat 80 % varkensvlees,dan is (80% van 70%=) 56% van het water in het produkt afkomstig van het vlees. De resterende 20% (om een totaal te krijgen van 76%) moet dus toegevoegd zijn. Op het etiket is ook duidelijk te zien dat water qua fractie de tweede ingrediënt is. Er is dus volgens mij geen sprake van vlees dat meer water bevat, maar er is gewoon nog eens 20% extra water (=93,6 gram) toegevoegd!! En dat voor de prijs € 1, 07.
    Ik wil daar wel m’n brood van maken om water tegen een dergelijke prijs te verkopen ;-)

  2. Bij het product zat een zakje saus, dat ook voor een groot deel uit water bestaat. Om het niet te ingewikkeld te maken heb ik de twee producten, vlees en saus, als één beschouwd. En zoals je zegt is het inderdaad een lucratieve handel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.