‘’D’r uit met die gasten!’

In het Onderwijsblad van 18 september schrijft columnist Ton van Haperen een stuk over de kwaliteit van leraren onder de titel ‘Ontsla slechte leraren, iedereen wordt er beter van’. Hij constateert dat leraren om allerlei redenen terecht of onterecht ontslagen worden, maar dat slechts 0,2% van de totale hoeveelheid leraren in het voortgezet onderwijs om kwalitatieve redenen ontslagen wordt. En ergens in het artikel schrijft hij, refererend aan het lakse gedrag van leidinggevenden: “… (ze) weten niet goed wat dat is, een slechte leraar, …”. Het is een stuk naar mijn hart, er uit gooien die mensen die er niets van bakken. Ik moest tijdens het lezen direct denken aan de lezing die gegeven werd op de CVI-conferentie van april dit jaar over de Professionaliteit van de Mbo-docent. Voor een uitgebreid verslag van die lezing, klik hier. En die managers die niet weten wat een slechte leraar is, zou ik willen zeggen: vraag het de leerlingen. In serieuze interviews weten leerlingen je haarfijn te vertellen welke leraren goed en niet goed zijn. Maar wat nog veel belangrijker is, ze weten je ook nog te vertellen waarom. En mijn ervaring met dit soort interviews heeft me intussen geleerd dat het daarbij niet gaat om populaire of niet-populaire docenten, maar dat het gaat om vakinhoudelijke en didactische kwaliteit. Daarnaast is de wet BIO een instrument dat ingezet kan worden bij de kwaliteitsverbetering van docenten. Waarom zouden docenten niet op de kwaliteitspijnbank gelegd mogen worden? Maar welke school doet dat feitelijk? En effectief? Vele scholen hebben in hun beleidsplannen de verbetering van het onderwijs opgenomen. Als ik kijk naar de acties die mijn eigen organisatie daarbij benoemd heeft, dan staat daar niet de verhoging van de kwaliteit van het personeel bij, maar wel de standaard organisatorische en harde kant blabla. De effectiviteit van het onderwijs wordt voor 67% bepaald door de relatie leraar-leerling. Dus als die leraar slecht functioneert, dan kun je enige verbetering van dat onderwijs wel op je buik schrijven.
Waarom er dan toch zo weinig leraren ontslagen worden vanwege slechte kwaliteit? Ik denk dat de managers zelf de kwaliteit ontberen om het te kunnen, durven of willen. Want de middelen, die zijn er!

2 comments

  1. Beste Paul,
    Weet je wat leerlingen vooral willen? Een veilige omgeving, met respect behandeld worden. Warmte, betrokkenheid, ruimte voor het individu. Duidelijke communicatie en regels. Je noemt het al, de relatie leeraar-leerling. En het zal je niet verbazen dat dit niets anders is dan wat medewerkers willen. En dit wordt voor een groot deel bepaald door het contact met collega’s. Als ik jouw blog over je collega’s van communcatie bekijk is het voor mij wel duidelijk waarom dit niet bijdraagt aan het beter maken van onze organisatie. En hoe moeten docenten als jij nu de juiste normen en waarden overbrengen bij die student? Hoe moet dat nu als we jou zouden afrekenen op je ‘zachte’ waarden? Maar misschien is het beter om je uit te nodigen bij onze afdeling, om te horen wat we van jou kunnen leren. En wellicht dat jij dan ook nog iets van ons kunt leren. Wanneer mag het klikkersgilde je verwelkomen?

    1. Dag Kirstin,
      natuurlijk neem ik je uitnodiging aan! Maar eerst even wat rechtzetten: ik heb nooit beweerd dat de afdeling communicatie het klikkersgilde is. Ik heb alleen geconstateerd dát er een klikkersgilde is. En dat is voor geen enkele organisatie fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.