Disseminatie

Nee, het is geen scheldwoord. Ik kwam dit woord een paar jaar geleden voor het eerst tegen in een aanvraagprocedure voor een project in een van de nieuwe EU landen uit het voormalig oostblok. Het is het vervolg op een zaadje planten en het betekent zoiets als delen van opgedane kennis, verspreiden van informatie. Olievlekwerking zeg maar. Dit woord schoot mij afgelopen vrijdag te binnen toen we als gastpresentator aanwezig waren bij de ICT Meesters bij het ROC van Amsterdam. We hebben daar onze presentatie van Dé IT-conferentie gegeven. De ICT Meesters is een soort mini it-conferentie, met als doel zoveel mogelijk medewerkers te laten delen in de kennis en ervaringen die opgedaan zijn binnen de organisatie. Ook hier dezelfde sfeer als in Maastricht: bevlogen presentatoren en geïnteresseerde toehoorders. Maar ook hier hetzelfde als wat ik bij mijn eigen club  ervaar: eigenlijk veel te weinig toehoorders. Aan het belang van het onderwerp kan het niet liggen, zoveel bleek wel uit de inleiding van de informatiemanager van het roc. Waarom slagen we er niet in de grote massa van onze collega’s te bereiken? Of moeten we maar gewoon vaststellen dat ze niet over de juiste competenties beschikken om hun eigen leervraag te stellen? Voordat je kunt dissemineren moet er eerst geïnsemineerd worden. Blijkbaar beschikken veel van mijn collega’s over hectares dorre grond.

 

2 comments

  1. Ga binnenkort naar USA, Death Valley. Zal wat extra droge grond meenemen. In elk geval ben je wel duidelijk Paul en (helaas) wordt je stelling regelmatig bevestigd, maar…. de aanhouder wint? Of de wal keert het schip? Of Alles sal regkom? Na ons de …… vloed? Ik ga voor Carpe Diem en leve de lol. Maar ja, da’s ook alleen nu en morgen ben ik weer net zo vrolijk als jij :-)

  2. Onderwijs is een zaak van de lange adem. Alleen zorgen dat je niet in ademnood komt. Hoop doet leven, er zit nog steeds leven in het paard en ‘no guts, no glory!’. Maar ook mogelijk: een dood paard in Death Valley. Moet er niet aan denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.