Côte de boeuf

In Nederland staat het zelden op de kaart, te onbekend waarschijnlijk. Zelf vind ik het een van de lekkerste delen van het rund vanwege het hoge smaakgehalte van het vlees en de aanwezigheid van wat vet wat het nog smakelijker en smeuïger maakt. De côte de boeuf is niets anders dan de ribcotelet van het rund. En die kan erg groot uitvallen. In Frankrijk wordt het gerecht daarom vaak voor minstens twee personen geserveerd. Dit jaar hadden we er weer onze zinnen op gezet, maar blijkbaar zaten we in omgevingen waar het gerecht ook niet zo courant is. Na thuiskomst de vraag maar eens voorgelegd aan ons plaatselijk restaurant Balijepark, winnaar van de AD Terrassentrofee 2012. De chef vond het een goed plan op voorwaarde dat we met vier personen zouden komen. Dat was natuurlijk geen probleem. Omdat ik veel gebruik maak van video tijdens mijn lessen, leek me het een mooie gelegenheid om de diverse fasen van het project op video vast te leggen. Ook dat was geen probleem. Ik heb de Flip met statief gebracht en de mensen in de keuken hebben zelf de opnames gemaakt. Toen wij ‘s avonds kwamen, stond de Flip pontificaal in stelling gebracht. Een aantal activiteiten had al ‘s middags plaatsgevonden.

Uit het materiaal heb ik drie filmpjes gedestilleerd die de drie processtappen zichtbaar maken: voorbereiden, bereiden en doorgeven. Voor hier heb ik ze samengevoegd en ingekort (± 6½ min). Het was een memorabele avond.

Speciaal aandacht voor de cuisson van het vlees als het op bord ligt: de egale rode kleur en toch op temperatuur. Een knap stukje vlees bereiden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.