BoekTweePuntNul. Wat moet ik er mee?

Afgelopen week lag BoekTweePuntNul bij ons op de tafel. Het bleek om versie 3 te gaan. Ik heb er een tijdje mee in mijn handen gezeten, er doorheen gebladerd, hier en daar wat gelezen, maar uiteindelijk mezelf de vraag gesteld: wat moet ik hier mee? De redactie noemt het zelf een inspiratieboek, maar mij inspireert het niet, het slaat dood. Er worden 172 tools over me uitgestort, maar er wordt geen ontsluitingssysteem meegeleverd. Hoe vind ik dan mijn weg? Het is een bos met 172 bomen en ik zoek een boom die aan een aantal specifieke eisen voldoet. Hoe vind ik nu die boom? Ik ging even terug naar vorig jaar, toen ik op zoek was naar een online platform/prikbord voor communicatie met en tussen mijn leerlingen. Wat rondvragen leverde een aantal suggesties op en uiteindelijk heb ik gekozen voor Linoit. Ik stel me nu voor dat ik met dezelfde vraag zit en dan alleen met  BoekTweePuntNul voor me. Word ik nu geacht al die 172 tools door te nemen en te hopen dat het verlossende antwoord niet nummer 172 is? Voor mij werkt dat niet en ik weet 100% zeker ook niet voor de docent die een begin wil maken met het gebruik van 2.0 toepassingen. Die ziet echt zijn boom niet in dit bos want er worden ook geen tools met elkaar vergeleken. Het is een beetje als de Ikea gids, maar dan niet ingedeeld in categorieën, maar alle producten alfabetisch geordend. Kan het ook anders? De eerste vraag die dan bij me opkomt is, waarom een boek voor 2.0 toepassingen? Het is een tastbaar geworden contradictio in terminis. In de geest van 2.0 is het logischer een website te maken. Bijvoorbeeld ICT-idee, een site die handleidingen geeft en een ontsluiting kent middels rubricering. Maar er zullen wel moverende redenen zijn om nu nog papier te produceren. BoekTweePuntNul zal voor mij echter verder een gesloten boek blijven, ik gebruik wel een 2.0 tool om een antwoord op mijn vragen te krijgen.

Een reactie

 1. Wat grappig, ik zie je bericht nu en heb dus gisteren een totaal andere blogpost geschreven!
  Zoals jij het beschrijft en benadert klinkt het inderdaad heel plausibel en ik kan me voorstellen dat wanneer je gericht naar iets op zoek bent het boek je dat niet makkelijk maakt.
  Zo gesteld ben ik het helemaal met je eens dat het boek een ordening en indeling mist. De tools in alfabetische volgorde is dan niet de gelukkigste keuze en zou wellicht anders kunnen.
  Dat het als boek uitgebracht wordt, daar heb ik wel vrede mee. Lekker doorbladeren en als je wat leuks tegenkomt naast je computer leggen en aan de slag gaan, zo zie ik dat voor me.
  Het boek is dus niet voor mensen als jij die gericht op zoek zijn, maar voor mensen voor wie veel van deze mogelijkheden nieuw zijn en zo dus op ideeën gebracht worden. En dat heet dan inspiratie…

  Laatste tip dan:
  Zonde om het boek dicht te laten. Geef het dan op z’n minst weg! Misschien verloten via Twitter? Of zou daar een leuke tool voor zijn… ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.