Amsterdam Symposium on the History of Food 2016

Vorige week bezocht ik het Amsterdam Symposium on the History of Food. Het werd voor de derde keer georganiseerd door instituten verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Locatie was de aula van de oude Lutherse kerk aan het Singel in Amsterdam, een pracht locatie.

Oude Lutherse Kerk

Het thema dit jaar was Fire, knives and fridges: the material culture of cooking tools and techniques, de materiële kant van het koken dus. Wat me opviel was het grote kwaliteitsverschil tussen de presentaties/lezingen. De wetenschappelijke inhoud was ok, daar was een selectiecommissie aan te pas gekomen. Wat echter een paar keer bedroevend was, was de voordracht zelf. Blijkbaar worden daar geen eisen aan gesteld en wordt er geen aandacht binnen studies aan besteed, jammer.

Het materiaal en instrumenten centraal stellen, leidt er toe dat er onderzocht wordt wat de gebruiker er mee doet. Twee sprekers deden dat omgekeerd en vroegen zich af wat het materiaal met de gebruiker doet. Ruth Oldenziel toonde reclame uitingen uit de vijftiger jaren uit de VS. Op die afbeeldingen staat de ideale keuken qua inrichting, de ‘al het werk uit handen nemen’ machines etc. Ze vertellen de huisvrouw van die tijd hoe zij zich zou moeten gedragen als de ideale Amerikaanse huisvrouw en dus ook wat en hoe ze moest koken. De kant-en-klaar keuken zeg maar. Ook spreekster Inga Bryden ging van het voorwerp zelf uit. Waarom hebben we dingen in de keuken? Soms omdat ze ons herinneren aan iemand of een gebeurtenis. ‘De bakvorm die oma/moeder gebruikte mag absoluut niet weg’. ‘Met dat mesje schilde ik mijn eerste aardappelen’. Naast een functionele dus ook een emotionele waarde. En inderdaad, mijn eerste (en enige) zelf gekochte koksmes is mij zeer dierbaar.
Een mooi voorbeeld van cultuurwetenschappelijk onderzoek in dit kader was de presentatie van een landgenoot over de hooikist, die in bepaalde foodie kringen weer populair begint te worden. Hij had onderzocht hoe en wanneer er in tijdschriften en kookboeken (Wannée!) over het gebruik van de hooikist geschreven werd. De grafiek toonde twee forse pieken: de beide wereldoorlogen. Het argument om de hooikist te promoten, was het besparen van brandstof. In hoeverre er werkelijk brandstof bespaard werd, was geen onderdeel van het onderzoek.

Wannée, 8e druk
Wannée, 8e druk

Al met al een interessant, boeiend symposium dat volgend jaar weer georganiseerd gaat worden. Ik zal erbij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.