Vergeten gerechten

Neerlands Dis is een kookboek dat in 1983 verscheen. De stichting Neerlands Dis (activiteiten per 1 januari 2006 beëindigd) gaf het boek uit: “…omdat het een bijzonder goed idee geeft van de ontwikkeling van de eet- en drinkgewoonten in ons land over een periode van enkele eeuwen.” Zeg maar een culinair-cultuurhistorisch boek dus. Terwijl ik op zoek ben naar een recept voor sce. Mayonaise, stuit ik al mijmerend op gerechten die eigenlijk uit de restaurantwereld verdwenen zijn. Naast de ‘vergeten groenten’ hebben we wat mij betreft ook de categorie van ‘vergeten gerechten’. Waar kun je nog een perfect gegrilde kip bestellen? Er zal bijna geen restaurant meer zijn dat nog een gril heeft, denk ik. En wat tot halverwege de jaren ’70 gewoon op de menukaart stond, sardientjes uit blik op verse toast, is volledig uit het zicht verdwenen. En een portie schelvislever zie je ook nergens meer. En als ik even nadenk, kan ik er vast en zeker nog een aantal noemen. Is ’t jammer? Ik weet het niet. De Nederlandse keuken is de laatste dertig jaar enorm verrijkt met ingrediënten, gerechten en technieken. Maar net als bij de vergeten groenten, moeten we er voor waken dat waardevolle gerechten bedolven worden door die hausse aan nieuwigheden.

Tagged , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to Vergeten gerechten

  1. Willem zegt:

    Ik blader nog regelmatig door het Marion kookboekje dat ik van mijn moeder kreeg toen ik het huis uitging!
    Zie: http://www.mobypicture.com/user/trends/view/7252765/sizes/full

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *