Van de Noord- naar de Oostzee 3 Eerste vergaderdag

Ik begin de dag met een wandelingetje naar de haven. Een uitgebreide vissersvloot zorgt voor verse aanvoer. Op de kade verse kabeljauw.

Verse kabeljauw

Verse kabeljauw

Daarna op weg naar de school waar we begroet worden door de directeur. De  vergadering wordt geopend waarbij een aantal Turkse leerlingen iets vertellen over hun rol bij het project. Zij zijn door de school van het begin af aan betrokken bij het opstellen van recepten e.d. De vergadering verloopt verder zoals gebruikelijk: er is geen agenda en het schiet alle kanten uit. Staande de vergadering vindt er redactie van de teksten plaats en dit ontaardt in een Turkse kermis. Het geef mij de gelegenheid wat door de school te dwalen. In de hal staat een informatiebord waarop onze komst aangekondigd is plus wat gegevens over de deelnemende landen.

Publicatiebord

Publicatiebord

In een volgende hal valt mijn oog op een grote buste, het blijkt Karol Woytila te zijn, bekend geworden als paus Jan Pawel II. Wat doet hij hier? Navraag leert dat hij de patroon van de school is, maar hij blijkt dat ook van zeer vele andere scholen in Polen te zijn. De hausse ontstond vooral na zijn dood.

Jan Pawel II. Let op het brandende lampje onder de buste.

Jan Pawel II. Let op het brandende lampje onder de buste.

Lunch was prima verzorgd, ik zag diverse klassieke bereidingen voorbij komen als visterrine, galantine van kip en zelfs groente aspicjes.
Het middagprogramma werd cultureel ingevuld. De reis ging over het schiereiland van Hel, een schoonwal, naar het einde: Hel. Halverwege bezochten we een oud vissersmuseum dat door een particulier gerund wordt. De oude baas bouwt zelf nog handmatig houten schepen.

Schip in aanbouw.

Schip in aanbouw

In Hel zelf leverde het zeehondencentrum veel foto’s en vertederende momenten op.

Een prachtig opgedekte tafel luidde het diner in, diverse koude gerechten op schaal wachtten op ons. We startten met prima op smaak gebrachte broccolisoep. En toen ontspoorde het. In plaats van dat we een bord kregen om aan de koude voorgerechten te beginnen, kregen we het hoofdgerecht van eend, rode kool en gebakken aardappel geserveerd. Even dachten onze Poolse gastheren dat de koude gerechten misschien bedoeld waren voor bij de vodka, maar, de vodka kwam wel, maar servies en bestek voor de koude gerechten niet. Het dessert werd ingedekt en geserveerd. Onze reconstructie is dat doordat we een half uur later begonnen dan gepland, de keuken van mening was dat het hoofdgerecht toch op de afgesproken tijd doorgegeven moest worden en dat dus ook deed. Op de foto zie je nog drie schalen staan met op het bordje bovenin de resten van het dessert. We hebben het maar gezegend met voldoende vodka.

Voorgerecht en dessert

Voorgerecht en dessert

En terwijl ik dit schrijf, wordt me verteld dat er nog een gerecht volgt: Stroganoff soep. Ik geloof het niet, maar de foto spreekt de waarheid: op de foto de soep, daarachter het servies van het dessert en daarachter de schaal met salade en kip.

Het slotakkoord

Het slotakkoord

Onze gastheren zien het gelaten aan.  Een verwarde keuken laat ons in verwarring achter.

 

 

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to Van de Noord- naar de Oostzee 3 Eerste vergaderdag

  1. ger roelen zegt:

    Heerlijk, geen processen, geen agenda, verwarring alom. Lijkt me geweldig om je constant te laten verrassen :-):-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *