Koud gerookte rookworst

Een van mijn leerlingen is slager met een eigen bedrijf. In mijn opleiding levensmiddelentechnologie heb ik indertijd de specialisatie vleestechnologie gedaan. Het mag helder zijn dat wij een gemeenschappelijke interesse hebben. Een paar weken geleden klaagde ik bij hem over het feit dat er geen rauwe rookworsten meer te koop zijn, alles is voorgegaard. Ik snap het, slagers willen geen risico meer nemen in verband met de voedselveiligheid, maar toch. Ook het feit dat de worsten automatisch gestuurde kasten in gaan met inspuiting van rookaroma stoort me al jaren. Patrick vertelde mij dat hij zelf zijn rookworsten (maar ook andere worstsoorten) maakt en ook nog echt rookt, in een rookkast met smeulend rookmot dus. Deze week stond het onderwerp conserveringstechnieken + vleeswaren op het lesprogramma. De combi was snel gemaakt en ik heb Patrick met een camera op pad gestuurd met het verzoek om alle stappen in het productieproces vast te leggen. Ik zou er een filmpje uit samenstellen. Hier het resultaat, een duidelijk overzicht van de onderdelen van het productieproces en wat mij betreft ook een hommage aan de slager die zijn vak serieus neemt. En gelukkig had hij een rauwe rookworst voor mij achter gehouden.

Rookworst maken from Paul Laaper on Vimeo.

Tagged , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

One Response to Koud gerookte rookworst

  1. Sia Vogel zegt:

    Kreeg er helemaal trek van. Mooi. Inderdaad: ambacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *