Denkend aan kapucijners …

Ieder jaar wordt mij wel gevraagd wat mijn eigen eetgewoontes zijn of wat ik lekker vind. Niet zo verwonderlijk als je de hele dag met elkaar over voedsel en voedselbereiding in gesprek bent. Ze kijken dan weleens raar op als ik niet allerlei sophisticated spul opnoem, maar me beperk tot een riedel van producten die voor een groot deel tot de Nederlandse keuken behoren. Verse kapucijners zijn onderdeel van die riedel. In al die jaren is er nou bijna nooit een geweest die zegt: hé, die ken ik! Ze kennen wel de uitvoering in pot, blik of gedroogd, maar de verse? Het is heel vreemd eigenlijk, want de kapucijner is zo’n beetje de enig overgebleven echte primeurgroente in ons land. Alles wordt tegenwoordig wel ergens anders gekweekt: Peru, Zambia, Israël, China etc. Maar niet de kapucijner. Ik heb een band met de kapucijner. Mijn moeder was nog iemand van het wecken, totdat de vriezer zijn intrede in het huishouden deed. Ik kan me nog herinneren dat we met z’n allen rond de tafel zaten waar mijn vader een jutezak met kapucijners op leegschudde. En wij maar doppen. Ik weet niet hoe mijn ouders ons aan die tafel gekregen hebben, maar achteraf en objectief bekeken was het niet anders dan kinderarbeid in een groenteconservenindustrie. Maar ik heb er wel altijd lekker van gegeten. En ieder jaar rond deze tijd ren ik naar de adresjes waarvan ik weet dat ze verse kapucijners verkopen. Wie het ook eens wil proberen, haast je want ze zijn er maar een beperkte tijd. O ja, van een kilo houd je maar ongeveer vier ons over.

P.S. Zie ook mijn latere post over de Zeeuwse rijsttafel.

Tagged , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to Denkend aan kapucijners …

  1. Ik zou graag een keer samen van de andere seizoensgroente Postelein genieten 🙂
    Is de bijnaam van kapucijners Raasdonders of zijn dat tuinbonen?

  2. Paul Laaper zegt:

    Kapucijners worden inderdaad ook wel raasdonders genoemd. En ze zijn onderdeel van de Zeeuwse rijsttafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *