CuliCul 2 Koper

By | 24 februari 2010

Vandaag plofte het nieuwe nummer van culinair magazine Delicious op de mat. Eerst even snel scannen en op een later tijdstip echt lezen. Ik blijf hangen bij een artikel over pannen. Ben benieuwd of de pannen die ik zelf gebruik ook de revue zullen passeren. Mijn oog valt op de Koperen suikergietpan en vraag mij af wat zo’n zo goed als achterhaald instrument in een consumentenblad doet. Bladvulling waarschijnlijk. Bij de beschrijving het volgende: ‘Koper geleidt de warmte van de suiker, waardoor de suiker niet afkoelt’. ??? Volgens mij staat er een tegenstrijdigheid. Kwestie van de klok en de klepel waarschijnlijk. Ernstiger wordt het een pagina verder als er ingegaan wordt op wat de ‘koningspan’ wordt genoemd. Ik citeer een paar zinnen uit het item: “Omdat koper warmte niet lang vasthoudt, hebben de meeste koperen pannen een aluminium of zelfs zilveren binnenlaag. … Was de pan met heet water, gebruik geen schuursponsje, droog ‘m af met een zachte doek en wrijf de binnenkant in met zout en azijn of citroensap. Doe je dat niet, dan kan het volgende gerecht dat je erin bereidt verkleuren.” Aluminium en zilver zijn ook goed geleidende metalen, dus houden de warmte ook niet goed vast. Daarnaast werd aluminium nooit als materiaal voor de binnenkant van een koperen pan gebruikt en de eerste verzilverde koperen pan wil ik graag zien. Koperen pannen hadden in het verleden een vertinde binnenkant. Dit mag niet meer, omdat tin een zacht metaal is dat snel deeltjes loslaat. Zelf heb ik nog met vertinde gardes gewerkt, als je daar slagroom mee opklopte verkleurde deze naar grauw. De binnenkant van koperen pannen is tegenwoordig van inox (roestvast staal).
Dan het schoonmaken met zout en zuur. Waarom je dit moet doen, wordt niet verteld (een andere keer zal ik duidelijk maken wat ooit de functie van zout en zuur was). Ik kan me er ook niets bij voorstellen. Ik neem aan dat na het insmeren je de pan ook weer schoon moet maken. Wat is dan de werking? Sinds wanneer gaan zout en zuur op die manier verkleuring tegen? Conclusie: een journalist die slecht of geen onderzoek heeft gepleegd en maar wat onzin opschrijft en een redacteur die de taalkundige tegenstrijdigheid niet opvalt. Not so delicious, so.

sauteuse koper

3 thoughts on “CuliCul 2 Koper

 1. mieneke

  je hebt gelijk met deze reactie. zelfs melk kook ik in een koperen pan. een koperen pan geleidt de warmte zo goed naar het hele oppervlak, dat kan gewoon niet aanbranden.

  Reply
 2. Petronella

  Dat vertinde koperen pannen niet meer verkocht mogen worden is lariekoek. De koperen pannen van de M’Tradition lijn van het bekende merk Mauviel zijn vertint en vele koks in Frankrijk geven daar nog steeds de voorkeur aan omdat tin de goede warmte geleiding van het koper niet te niet doet.

  Reply
 3. Nicole

  Het is naar m’n idee een zoektocht geweest om duurzamer te fabriceren en zo wellicht een groter publiek te bereiken. De vroegere pannen dienen om de paar jaar opnieuw vertind te worden en de roestvrijstalen binnenzijde van de hedendaagse pannen is nagenoeg onverslijtbaar en is voor de amateurkok nog steeds heel aantrekkelijk ( qua resultaat én qua uiterlijk).

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *