Boter 1

Een product dat elk jaar weer tot verrassende inzichten leidt. Bij mijn leerlingen over wat boter nu werkelijk is, bij mij over welke kennis er bij mijn leerlingen bestaat. Maar ik bleek ook nog wat te leren te hebben. Maar dat wist ik nog niet toen ik besloot een stukje over boter te schrijven. Daarover later meer.
De aanleiding was een berichtje in het Gault&Millau-nummer van juli/augustus, een Frans vakblad. Daarin werd melding gemaakt van het feit dat beurre de Bresse een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) heeft gekregen. Het is de derde Franse botersoort die dit predicaat heeft, naast beurre d’Isigny-Sainte-Mère en beurre Charentes-Poitou. Het toont het belang dat de Fransen hechten aan onderscheidende kwaliteit en niet willen blijven steken in identiteitsloze standaardkwaliteit.

Voor Nederlanders is boter gewoon boter, alhoewel velen het verschil tussen boter en margarine niet kennen (zie mijn leerlingen). In de winkel liggen wel een aantal verschillende boters, maar het verschil is gezouten/ongezouten en verder de prijs. Maar waarom die prijs verschilt? Aan de verpakking is het niet te zien. Boterproducenten maken een standaardkwaliteit. Waarom? Ik vermoed omdat we voornamelijk voor de export produceren en één gezicht naar buiten toe is in ieder geval duidelijk. Het buitenland weet wat het koopt. De Nederlander is niet zo geïnteresseerd in de opbrengsten van de landbouw in de eigen regio’s. Voor de Fransman is terroir een begrip dat gekoppeld is aan traditie, beleving en kwaliteit. Daar aan vasthouden kost meestal geld in plaats van dat het geld oplevert. In Nederland hebben we wel de Beschermde Oorsprongsbenaming, maar wie kent die?

Helaas hadden we de Bresse al verlaten toen ik het bericht las. Ik ben nog wel op zoek gegaan in winkels, maar heb geen boter met het keurmerk kunnen vinden. Ik vermoed mede omdat pas per mei dit jaar het keurmerk verleend is en dergelijke verpakkingen er daarom nog niet zijn. Als vervanging een pakje boter uit Charentes-Poitou. En ik kan u vertellen met een heerlijke geur en smaak.

                                                                         

Tagged , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *